latinica  ћирилица
06/12/2018 |  15:58 | Аутор: СРНА

Звиздић: Рано говорити о коначним коалицијама на свим нивоима власти

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Денис Звиздић рекао је да је рано говорити о коначним коалицијама, не само на нивоу БиХ, већ и на нивоу Федерације БиХ.
Денис Звиздић - Фото: РТРС
Денис ЗвиздићФото: РТРС

"Желим да буде формиран нови Савјет министара, да би могао наставити рад на старим и важним приоритетима, а то су европске интеграције и наше обавезе, које смо добили након активирања Акционог плана за чланство у НАТО, те економски развој земље, али и јачање владавине права, те развој регионалне сарадње", изјавио је Звиздић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, за формирање власти није довољно само формирање руководства парламената на свим нивоима власти у БиХ, већ она мора бити базирана на прецизно дефинисаним програмским циљевима, те реформским процесима, мјерама и приоритетима.

"Чекају се одлуке Централне изборне комисије /ЦИК/, чини ми се да је то у овом тренутку старт свих финалних процеса који треба да се догоде и сви очекујемо да се то деси што прије, да би се коначно почеле назирати коалиционе већине на свим нивоима", истакао је Звиздић.

Звиздић, који је још предсједавајући Савјета министара, рекао је да неће одступити са ове функције, јер она није у сукобу интереса са његовом функцијом на коју је изабран на посљедњим изборима.

Према његовим ријечима, то би значило да би се велики дио Савјета министара морао повући, а било би тешко формирати нови, јер су на нову функцију изабрани и министри спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић, безбједности Драган Мектић, те цивилних послова Адил Османовић.

Звиздић је истакао да Годишњи национални план неће морати да сачека нови сазив Савјета министара, јер је Комисија за НАТО интеграције, која састављена од представника надлежних институција у вези са процесима пута БиХ ка НАТО-у, већ радила на изради нацрта овог плана.

Он је изразио очекивање да ће Комисија припремити приједлог таквог документа и упутити га Савјету министара, јер је, како је навео, ријеч о сложеном документу који се састоји од бројних области у вези са безбједношћу, одбраном, политиком, владавином права и економијом земље, те ће имати више стотина страница.

"Израда документа је комплексна и захтијева сагласност, као и координацију представника већег броја министарстава и институција", рекао је Звиздић, те додао да се нада да ће Савјет министара урадити свој дио посла.

Говорећи о полицијским униформама, Звиздић је подсјетио да Савјет министара још није усвојио Правилник о полицијским униформама, јер је било притужби, те је затражен додатни састанак са надлежним министром Мектићем, ради дефинисања Правилника.