latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:32 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Нова Влада у мандат креће са новим министарствима

Нова Влада Републике Српске у мандат креће са новим министарствима. Иако их је у збиру и даље 16, нова су три. Посебна сједница Народне скуштине завршена је усвајањем Закона о републичкој управи, што је према ријечима мандатара, био главни предуслов за састав Владе.

Усвајањем Закона о републичкој управи по хитном поступку окончана је прва посебна сједница Народне скупштине Републике Српске, али је створена и полазна основа за формирање нове Владе прилагођене савременим кретањима, са фокусом на привреду и нове технологије.

- Предложена измјена у надлежностима послова министарстава и других републичких органа управе позитивно ће утицати на ефикасност обављања послова јавне управе стварањем функционалније организације Владе Републике Српске - поручила је Лејла Решић, министар управе и локалне самоуправе Републике Српске.

Министарство индустрије енергетике и рударства практично се цијепа на Министарство привреде и предузетништва и Министарство енергетике и рударства. Министарство науке и технологије постаје Министарство за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво. Министарство за економске односе и регионалну сарадњу постаје Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу. Умјесто Министарства за избјегла и расељена лица, формира се Секретаријат за расељена лица и миграције.

Из фотеље посланика, смисао оваквих измјена објаснио је мандатар за састав нове Владе. Радован Вишковић каже да су нова министарства потребна за спровођење мјера које ће навести у експозеу.

- Ово није политиканство. Ово није шминка. Не знам и не желим грађанима Републике Српске да дајем лажну наду. Не знам колико ћу успјети да урадим од овога, али ћу уложити све своје моралне и стучне, и све друге квалитете да урадим што је могуће више - поручио је Вишковић.

Према ријечима мандатара, питање демографије исувишеве је озбиљно, те ће се њиме бавити комплетна Влада, а оно ће бити и посебан дио његовог експозеа. На оптужбе да је намјера свега само подјела министарских фотеља, Вишковић одговара:

- Тражићу рад и одговорност. Неки су то већ осјетили и ових дана, а још нисам ни премијер. Нећу вам рећи и не могу вам рећи, али сам згрожен на поступке појединаца у неким сферама и само да им поручим да знају да у будуће те ствари неће моћи радити - додао је Вишковић.

Стручност и знање, најавио је он, биће мото нове Владе Српске. Њено формирање слиједи одмах након трансформације. Према процјенама, то би требало да се деси већ наредне седмице.