latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:36 ⇒ 19:18 | Аутор: СРНА

Сарајево: Укинуте мјере упозорења, на снази мјере приправности

Оперативни штаб Кантона Сарајево укинуо је мјеру упозорења у случајевима прекомјерне загађености ваздуха јер је уочен пад концентрације загађујућих честица у ваздуху, али и даље на снази остаје мјера приправности.
Међународни аеродром Сарајево (фото: radiosarajevo.ba) -
Међународни аеродром Сарајево (фото: radiosarajevo.ba)

Пад концентрације загађујућих материја чврстих честица у ваздуху наступио је усљед изненадне промјене временских прилика.

Из Оперативног штаба Кантона Сарајево наводе да на снази остају мјере које подразумијевају интензивирање активности комуналних предузећа и других правних лица које врше редовно, механичко чишћење и прање улица, као и зимско одржавање улица, ради смањења емисија прашине.

Правна лица у зависности од својих могућности потребно је да изврше помјерање почетка радног времена, како би се допринијело растерећењу капацитета јавног градског превоза и градских саобраћајница.

"Забрањује се кретање аутомобила на потезу Башчаршија – Илиџа у оба смјера, чији бензински мотори имају норму `еуро један` или мању и дизел-мотори норму `еуро три` или мању, уз појачане контроле органа МУП-а", наводи се у саопштењу Оперативног штаба.

У саопштењу се додаје да се ово не односи на возила полиције, инспекције, министарства одбране, јавног градског превоза, јавних комуналних предузећа, возила са дипломатским таблицама и возила хитних интервенција /цивилне заштите, хитне помоћи и ватрогасаца/, такси возила, електричних возила и возила на плин.

Забрањује се саобраћај за теретна моторна возила чија је највећа дозвољена маса веће од 3,5 тоне на потезу од Башчаршије до Неџарића са преусмјерењем саобраћаја на алтернативне правце кретања.

Техничка регулација саобраћаја за вријеме забране вршиће се привременом саобраћајном сигнализацијом и опремом, знацима и наредбама које дају овлаштена полицијска лица Министарства унутрашњих послова /МУП/ Кантона Сарајево.

Ово се не односи на возила јавног градског превоза, јавних комуналних предузећа, возила хитних интервенција и доставна возила за прехрамбене производе.

"Правна и физичка лица се упозоравају да је кажњиво свако спаљивање отпада. У случају сумње на таква недозвољена поступања пријаве се могу упутити на Еко-телефон 033/66 00 00 или телефон Кантоналног оперативног центра цивилне заштите број 121, ради даљег дјеловања надлежних инспекција општина и Кантона", наводи се у саопштењу.

Из Оперативног штаба упућено је упозорење становништву да понашањем и активностима додатно не доприноси загађењу зрака те да возачи рационално и одговорно користе приватне аутомобиле.

БиХ је прва у Европи, а друга у свијету, по броју смртних случајева због загађења ваздуха, подаци су Свјетске здравствене организације.

Позивајући се на посљедњи доступни извјештај СЗО, посланик Наше странке у парламенту БиХ Мирсад Чамџић из Тузле, истакао је да ће за осам година у Тузланском кантону од загађења умријети 29.000 људи.

"Нешто се хитно мора предузети како би се спријечило тровање и умирање људи", рекао је Чамџић за "Дневни аваз".

Он је истакао да се упозорење Свјетске здравствене организације не смије занемарити и даје оно аларм да се одмах дјелује.

Чамџић је додао да је Свјетска здравствена организација објавила да загађени ваздух убије више од три милиона људи годишње, више него и маларија и сида, донедавно највеће појединачне убице.

База података Свјетске здравствене организације анализира загађења ваздуха у 3.000 градова у 103 земље. На листи СЗО посебно су издвојена два града у БиХ – Сарајево са 50 микрограма по кубном метру дијели 544. мјесто на листи градова свијета по загађености ваздуха лебдећим честицама ПМ10, док Тузла с измјерених 65 микрограма по кубном метру дијели 130. мјесто на листи градова свијета по загађености ваздуха финим лебдећим честицама ПМ2.5.

Сарајево је на овој листи трећи најзагађенији главни град Европе, након Тбилисија, главног града Грузије, и Скопља, главног града Македоније, док је Тузла други најзагађенији град Европе.

Поређења ради, у Њемачкој је број смртних случајева изазваних загађеношћу ваздуха на 100.000 становника 32,5, а у БиХ 230.