latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:38 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

Инспекторат Српске суочава се са новом афером

Инспекторат Српске суочава се са новом афером. Тек затворени конкурс за директора, други у мјесец дана, чини се, кројен је по мјери Данијеле Батар, однедавно вршиоца дужности директора. Да ли је ријеч о намјештању?

Два конкурса у размаку од нешто дуже од мјесец. Текст готово идентичан, разлика у једном посебном услову - стеченој школској спреми. Први, поништени конкурс од 12. октобра, предвиђао је да она буде из области природних, друштвених, технолошких или техничких наука. У овом новом, који је затворен 4. децембра, услов је завршен медицински факултет и то смјер фармација, или правни и економски факултет. Управо диплому овог првог, има актуелни в.д. директора Инспектората Српске Данијела Батар. Иако је данас била на састанку на који су позвани медији, вјешто их је избјегла. Новинарима се обратио главни инспектор рада Зоран Микановић.

- Све активности око тога проводе други органи. Није у надлежности, нити је Управа у надлежности инспекције рада. Тако да не знам. Немам коментар - кратко је поручио.

Четири кандидата пријављена су на конкурс. Међу њима је и Данијела Батар, потврђено је за РТРС из Агенције за државну управу Српске, која спроводи конкурс. Наводе да су упутили захтјев Генералном секретаријату Владе да именује три члана конкурсне комисије. Након добијања имена чланова комисије Агенција ће именовати комисију која ће вршити избор од пријављених кандидата.

- Ко испуњава услове знаће се након првог засједања комисије која ће вршити преглед пристигле документације. За расписивање конкурса испуњени су сви законом предвиђени услови - навео је Александар Радета, директор Агенције.

Иако је Батарева кадар Социјалистичке партије, предсједник странке и министар Петар Ђокић истиче да није надлежан да даје изјаве, а не жели ни да се, како наводи, партија увлачи у ову причу. Не мисли да се било шта намијешта, већ се, према његовом личном мишљењу, само омогућава да се на конкурс могу пријавити заинтересовани кандидати из различитих области.

- Инспекторат је наглашено хетероген са кадровском структуром, зато што покрива све области живота у провођењу надзора над примјеном закона. Зато и кадрови из сектора здравства требају имати могућност учешћа на конкурсу и бити бирани на изборне функције, па и за директоре - поручује Ђокић.

Случајно или намјерно, посебни услови конкурса дају могућност Батаревој да остане на актуелној позицији. Намеће се питање, да ли је таква могућност морална!?