latinica  ћирилица
06/12/2018 |  18:49 ⇒ 20:27 | Аутор: РТРС

Невесиње: Вриједност нове вјетроелектране 130 милиона КМ

Министарство индустрије, енергетике и рударства расписало је јавни позив за изградњу вјетро-парка Гребак код Невесиња. Вриједност инвестиције је око 130 милиона KM, а концесија се додјељује на 50 година. Испитивања трају већ десет година.

Потенцијали вјетра показали су добре резултате, потврдио је Миралем Чампара, извршни директор Вјетроелектране Гребак. Уложили су више од милион KM у испитивања, а инвестиција би требало да буде исплатива. Покренули су иницијативу за концесију.

- Све смо мјерили. Доказали смо да пројекат може имати такве параметре, који може задовољити инвеститора и да инвестиција може бити оправдана - поручује Миралем Чампара, извршни директор ВЕ Гребак д.о.о. Невесиње.

Банковну подршку обезбиједио је инвеститор из Њемачке. Институт Кови из Данске прати резултате испитивања. У Општини Невесиње спремни су на сарадњу са инвеститором. Очекују да ће концесиону уговор инвеститора и Владе бити потписан наредних мјесеци.

- Општина ће у договору са инвеститором, ангажовати домаћу грађевинску оперативу, која би могла да уради значајан дио, како нам не би долазиле фирме са стране - истиче Миленкo Авдаловић, начелник oпштине.

По основу накнада, oпштина очекује око 500.000 КМ у буџету, на нивоу године. Приступни путеви и друга инфраструктура коштаће око тридесет милиона, а подизање вјетроелектрана, око стотину милиона KM.

Будући концесионар на локалитету Гребак, требало би да подигне до петнаест вјетроелектрана, укупне снаге око педесет мегавата. Укупна годишња производња процијењена је на око 130 гигаватчасова струје. Инвеститор ће струју на тржишту продавати без права на подстицај, по основу гарантоване откупне цијене.

- Имамо подршку инвеститора из Њемачке, он стоји иза овога пројекта, и вјерујем да ово неће бити једини пројекат у који инвестира. Не само у енергетици, него и у друге гране индустрије - оптимиста је Чампара. 

Јавни позив инвеститорима биће затворен крајам године. Изградња је ограничена роковима и трајаће три године.