latinica  ћирилица
06/12/2018 |  19:44 | Аутор: СРНА

Београд: Тужилаштво води истрагу о свим наводима из Мартијевог извјештаја

Специјализовано тужилаштво за злочине почињене на Косову и Метохији, са сједиштем у Хагу, води истрагу о свим наводима садржаним у извјештају Парламентарне скупштине Савјета Европе, који је саставио швајцарски сенатор Дик Марти.
Дик Марти - Фото: ФОНЕТ
Дик МартиФото: ФОНЕТ

У Специјализованом тужилаштву су потврдили Танјугу да су путем Мартијевог извјештаја прикупили и да настављају да прикупљају доказе из свих могућих извора.

Наведено да не могу да дају информације о статусу конкретних истрага, али да свакако намјеравају да размотре и у потпуности истраже све наводе, као и да не дају информације о томе када би требало да буду подигнуте прве оптужнице.

Предсједник Одбора Народне скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун представио је раније данас повјерљиви, до сада необјављени извјештај, у којем осам Албанаца, припадника такозване ОВК, свједочи о трговини органима на Косову и Метохији.

Он је навео да су четири свједока директно учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других у илегалне затворе у централној и сјеверној Албанији, да су тројица од њих испоручивали заробљенике у кућу - клинику јужно од Бурела, док два свједока тврде да су учествовала у транспорту дијелова тијела и органа на аеродром "Ринас" у близини Тиране.