latinica  ћирилица
07/12/2018 |  11:41 ⇒ 11:55 | Аутор: СРНА

Музеј Српске: Дигитализација - приоритет за наредни период

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић оцијенила је рад Музеја Републике Српске у овој години веома успјешним, те истакла да је процес дигитализације један од приоритетних циљева у сљедећој години да би се заштитила баштина коју чува ова установа.
Музеј Републике Српске - Фото: РТРС
Музеј Републике СрпскеФото: РТРС

"Дигитализација је стратешки правац ресорног министарства и сматрамо да све што се налази у збиркама Музеја Републике Српске треба да буде дигитализовано како бисмо то оставили будућим генерацијама", рекла је Ђаковићева.

Она је навела да је ове године почела реализација протокола који је Музеј Републике Српске потписао са Музејом Војводине на основу меморандума о сарадњи између Министарства просвјете и културе Српске и Министарства културе и информисања Србије ,а  односи се на дигитализацију културне баштине Републике Српске.

Ђаковићева је истакла значај представљања Музеја на међународном плану, додајући да је циљ да се и наредне године свјетској културној јавности активно представља богато културно насљеђе Републике Српске.

"Изложба свјетског културног нематеријалног насљеђа `Змијањски вез` аутора Данијеле Ђукановић, која је представљена у Санкт Петербургу и Москви, велики је успјех за ову установу", рекла је Ђаковићева.

Директор Музеја Републике Српске Миладин Савић сагласан је да је 2018. једна од најуспјешнијих година од оснивања Музеја 1930. године, те наводи да је до почетка новембра ова установа културе забиљежила 21.000 посјетилаца.

"То је резултат рада наших стручњака који су организовали низ веома успјешних изложби у свим областима", рекао је Савић.

Он је подсјетио на неке од запаженијих поставки - "Откључај свијет илузија и науке", "Берлински конгрес", "У славу Гоје", додајући да је велики успјех забиљежила и манифестација "Ноћ музеја".

Савић је навео да руководство Музеја има велике планове и за наредну годину, међу којима је надоградња зграде и повећање капацитета изложбеног и канцеларијског простора.

Он је оцијенио да је ове године педагошка служба имала велики успјех у привлачењу најмлађе публике, што ће бити настављено и у наредном периоду.

Савић је Ђаковићевој захвалио на одличној сарадњи и разумијевању које је ресорно министарство указало за пројекте Музеја, те изразио наду да ће у истом правцу бити настављено и у наредном периоду.