latinica  ћирилица
07/12/2018 |  12:00 | Аутор: СРНА

БиХ без видљивог напретка у борби против корупције

У БиХ нема видљивог напретка у борби против корупције, која је захватила све поре друштва, што утиче на побољшање живота грађана, истакнуто је данас на конференцији коју је у Сарајеву организовала Агенција за превенцију корупције и координацију борбе против корупције.
Корупција (илустрација) - Фото: РТРС
Корупција (илустрација)Фото: РТРС

Директор Агенције Хасим Шаботић рекао је новинарима да је све мање спремности грађана да пријављују корупцију због неповјерења у институције, страха од посљедица, те да Агенција нема механизме да заштити оне који пријављују корупцију.

"Од 2014. године до данас било је 467 пријава са индицијама коруптивног понашања. У првој половини ове године било их је 67. У 90 одсто случајева пријава корупције Агенција просљеђује надлежним тужилаштвима", истакао је Шаботић.

Према његовим ријечима, ситуација је таква да најкорумпиранији оцјењују оне који би требало да се боре против корупције.

"Агенција се сама не може супротставити проблему корупције. Потребна је помоћ извршне власти, која мора да пређе са ријечи на дјела", нагласио је Шаботић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк сматра да је крајње вријеме да Парламентарна скупштина БиХ усвоји закон о сукобу интереса.

"БиХ треба да оствари кредибилне резултате у процесуирању предмета корупције на највишем нивоу. Корупција, заједно са владавином права, мора бити наведена као један од приоритета и представљати истинску обавезу БиХ, која ће морати да испуни услове који ће да буду наведени у мишљењу Европске комисије у прољеће 2019. године", рекао је Вигемарк.

Шеф Мисије ОЕБС-а у БиХ Брус Бертон истакао је да се у борби против корупције не може ништа урадити, без обзира на добро законодавство, ако се не укључе лидери својим примјером.

Наводећи да је у протеклом периоду направљен напредак у борби против корупције, који је везан за доношење закона о парламентарном надзору, Бертон је као позитиван примјер навео да је у Народној скупштини Републике Српске усвојен Закон о звиждачима.

Замјеник амбасадора САД у БиХ Елен Џермејн рекла је да САД позивају власти у БиХ да престану са одуговлачењем и предузму конкретне кораке у борби са корупцијом, као и одговорност за будућност БиХ и њених грађана.

"Корупција нагриза БиХ, успорава њен развој, подрива њен потенцијал за приступање ЕУ и угрожава напредак на побољшању живота просјечних грађана", нагласила је Џермејн, поручивши да су потребни строжи закони у области сукоба интереса.

Амбасадор Велике Британије у БиХ Метју Филд сматра да је вријеме за озбиљне реформе у области борбе против корупције, која је и даље један од највећих изазова за БиХ на њеном путу евроатлантских интеграција.

Сличног става је и италијански амбасадор у БиХ Никола Минаси, који је позвао нове власти у БиХ да наставе да помажу институције у борби против корупције.

Вршилац дужности директора Транспаренси интернешнела Ивана Корајлић рекла је да је у протеклих годину дана једини напредак био у транспарентности саме корупције.

"Имамо још отвореније злоупотребе јавних средстава, још отворенији непотизам, клијентелизам, корупцију у сваком сегменту друштва и још отвореније политичке притиске на рад институција, које би требало да се боре против корупције, као што је правосуђе. Велики дио корупције је легализован и не сматра се нечим незаконитим", тврди Корајлићева.

Данашња конференција организована је поводом 9. децембра - Међународног дана борбе против корупције.