latinica  ћирилица
07/12/2018 |  14:52 ⇒ 15:04 | Аутор: СРНА

Вуковар: Двојица од петорице Срба у притвору због наводног ратног злочина

Двојица од петорице Срба, ухапшених у Вуковару под сумњом да су починили ратни злочин, задржана су у притвору, сазнаје Срна.
Вуковар - Фото: РТРС
ВуковарФото: РТРС

У притвору су задржани Срби чији су иницијали М.И. и В.В, од којих је један осумњичен за злостављање два заробљена цивила, а други за силовање жене прије 27 година.

Директор Информационо документационог центра "Веритас" Саво Штрбац изразио је сумњу у истинитост оптужби, наводећи да оно за шта су, према наводима хрватских и српских медија, они осумњичени, може бити накнадно конструисано.

Штрбац је рекао Срни да је нагло повећан број оптужница против Срба послије изјава вуковарских званичника против хрватских државних органа, који према њиховом мишљењу "споро процесуирају починиоце ратних злочина против Хрвата".

Он је примијетио и да је, према извјештајима медијима, ријеч о особама које су радиле у Заједничком вијећу општина и у градској управи Вуковара и биле пред очима јавности, "па је необично да се оптужбе појаве тек сада".

"Страшно је силовати некога. Био сам ригорозан судија према тим злочинима. Овдје, међутим, баца сјенку управо то што се након 27 година сјетила нека жена да је силована, а ови људи све вријеме живе тамо и обављају функције свакодневно", рекао је Штрбац.

Он је навео да су му представници Срба у Вуковару пренијели да међу српским становништвом влада неспокој јер сматрају да је ријеч о исконструисаним пријавама и лажним свједоцима, какве се могу исконструисати и употријебити против било кога.

Штрбац је рекао да се под притиском "полумилионске групације" хрватских ветерана на власт у Хрватској, скоро свакодневно подижу оптужнице, при чему само у октобру чак 74 против Срба и припадника бивше ЈНА.

Према његовим ријечима, њима се ставља на терет све што се десило од 1991. до 1995. године, па и нестанак ствари, ако су оштећени Хрвати.

"За то вријеме се хрватски злочинци шетају Вуковаром и њима се ништа не дешава. Један од најгрлатијих је Томислав Јосић, који води удружење за `одбрану Вуковара" од ћирилице", нагласио је Штрбац.

Он је подсјетио да је Јосић, након што је ЈНА ослободила Вуковар, изведен пред Војни суд у Србији, гдје је заједно са још 14 "зенги" осуђен у два предмета, за убиство више од 20 српских цивила на подручју Вуковара.

Штрбац је додао да су они, међутим, размијењени 14. августа 1992. године "у чувеној размјени тадашњег српског премијера Милана Панића".

Директор "Веритаса" је навео да су хрватској страни предати и списи из Војног суда, узети мимо знања предсједника Суда, уз договор да се послије размјене настави судски процес на другој страни.

"Умјесто тога, нико није био у затвору ни дана, дочекани су у Хрватској као хероји. Чувени су снимци гдје их дочекује /један од оснивача ХДЗ-а и осуђени ратни злочинац Бранимир/ Главаш и каже: `Дигните главе, реците да сте усташе!`", нагласио је Штрбац.