latinica  ћирилица
07/12/2018 |  16:31 | Аутор: СРНА

Космет: Минималан увоз робе из централне Србије и БиХ

Од увођења царинске стопе од 100 одсто на робу из централне Србије и БиХ увоз на територију самопроглашеног Косова пао је за 20 милиона евра и сведен је на минимум, саопштено је из косовске царине.
Царина - Фото: РТРС
ЦаринаФото: РТРС

Од 21. новембра, када је ступила на снагу ова одлука, са седмичних више од 1,2 милиона евра вриједности увезене робе из централне Србије, увоз је пао на неколико стотина евра, тврде из косовске царине.

У истом периоду са прелаза између централне Србије и Косова и Метохије заустављено је и враћено 17 камиона јер су на увозним декларацијама имали ознаку Косово и Метохија.

Из косовске царине су нагласили да је, уз обавезно стоодстотно царињење, дозвољен увоз робе само са ознаком "република Косово", те јер производи на којима је ознака Косово и Метохија, Резолуција 1244, Косово са звјездицом и Косово Унмик не могу бити допремљене.

Посљедице повећања царинске стопе највише погађају пољопривредне произвођаче који сјеменску пшеницу умјесто доскорашње цијене од 0,20 евра по килограму сада плаћају по скоро 0,40 евра.

У српским срединама цијена сјетве пшенице је повећана и због немогућности допремања дизел-горива из централне Србије о трошку Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију.