latinica  ћирилица
13/12/2018 |  18:41 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

Европски парламент расправаљао о мигрантима у БиХ

Након хрватског Cабора, о Босни и Херцеговини говорено је и у Европском парламенту. Евро-парламентарци су жустро расправљали о ситуацији у вези са мигрантима на граници БиХ и Хрватске. Званично Сарајево позвали су да проблему приступи озбиљно.

БиХ не може сама, Европска унија ће наставити да помаже, али власти морају да се уозбиље када је ријеч о мигрантима. Ово је став, који су званичном Сарајеву послали европарламентарци. Рад Граничне полиције БиХ са мигранитима добио је пролазну оцјену, док су критике за лош третман упућене Хрватској, иако је расправу на тему миграната, иницирао посланик управо те земље, Иван Јаковчић.

Посланици су жестоко расправљали о томе шта се догађа на границама Хрватске и насиљу њених граничних полицајаца према мигрантима, што потврђују бројни извјештаји међународних организација. Говорило се и о могућности да миграције кроз Босну и Херцеговину у великој мјери, доведу до радикализације грађана ове земље.

"Европска унија брани границе како нико не би крочио у Унију и управо таква политика је разлог за овакве догађаје и смрт хиљада особа. Одговорни су Европска комисија, чланице Уније и посланици који такву политику подржавају", рекао је посланик у Европском парламенту из Шпаније Марин Албиол Гузман.

Посланик из Италије Марио Боргхезио рекао је да међу мигранитима има поражених припадника ИСИЛ-а, који сада улазе у БиХ.

"БиХ средства ЕУ треба да искористи за заустављање радикализације и екстремизма у БиХ који су повећани", сматра посланик у Европском парламенту из Хрватске Маријана Петир.

 У расправи су доминирала два става - први који захтијева поштовање људских права и други који тражи заштиту суверенитета држава чланица.  У расправи се могло чути да су мигранти финансијски терет за Унију, али и контрастав да се догађаји попут напада у Стразбуру не смију користити као оправдање за исламофобију. Интересантно, нико није напоменуо да финансијским донацијама Уније, не управљају власти у БиХ, већ ИОМ и УНХЦР.