latinica  ћирилица
15/12/2018 |  19:02 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Пале: Након 20 година СДС и коалиција постали опозиција

У локалном парламенту у Палама нова одборничка већина, нова скупштинска власт и раскол у Клубу Партије демократског покрета. Два од пет ПДП-ових одборника напустили су и Клуб и странку. Рад ће наставити у све бројнијем Независном одборничком клубу који, заједно са партијама окупљеним око СНСД-а, од посљедње скупштинске сједнице, чине већину. Први пут, након више од двије деценије у локалној законодавној власти, СДС и коалициони партнери, постали су опозиција.

Дисонантни тонови, блокаде у покушају, несугласице... обиљежиле су почетак мандатног периода власти у Палама. На једној страни СНСД-ов начелник Бошко Југовић, а на другој око СДС-а окупљена “тијесна” парламентарна већина.

Па иако је начелник, неуобичајено, за најближе сараднике знао да задржи и појединце из претходног мандата владавине “супротног табора”, није му враћено пуном подршком. А онда су за законодавну власт “кола кренула низ брдо”.

Осим ранијег осипања у СДС-у и иступања НДП-а, од посљедње сједнице локалне скупштине, ПДП-ов клуб је располућен. Напустили су га вишегодишњи партијски чланови Млађен Ћеремиџић и Крсто Мићић. У прошлост се не враћају а разлоге не појашњавају! Гледају, кажу, у будућност. Дјеловаће у саставу Независног клуба, којег чине и три бивша одборника ДНС-а одборника, и који је наклоност “орочио” начелнику.

Дојучерашње партијске и коалиционе им колеге нервозу нису могле скрити. Сједницу су напустили, прије избора новог руководства. Никола Благојевић из СДС-а каже да ће на заједничком састанку са коалиционим партнерима договорити какав ће бити њихов даљи рад.

Да је примарна била "добробит" Паљана, онда ни опструкције с почетка мандатног периода, не би било, одговарају у новој парламентарној већини коју сада чине по шест одборника СНСД-а и Независног клуба, те по један Социјалистичке партије и НДП-а. Или 14 од 25 руку. Прије ће бити, кажу, да се се прибојавају лоших резултата у колективима којима још управљају и већ најављених смјена.

"Сигурно је да то нећемо радити осветнички или зато што они припадају тим странкама, него ћемо смијенити само оне диркторе који су радили лоше", истиче Мирослав Симовић, шеф Клуба независних одборника.

Локални СНСД прекомпозицију власти сматра логичним слиједом успјеха - двогодишњег извршне власти и изборног – октобарског. Наглашавају да су врата СНСД-а и нове скупштинске већине отворена и за друге партије, па чак и када је прекомпозиција у граду Источно Сарајево у питању.

За начелника општине, "комотна" скупштинска већина је олакшање за још једну развојну годину у Палама. Па иако није изборна, планирани пројекти су капитални! И већ видљиви у усвојеном буџету од скоро 13 милиона марака. Начелник општине Бошко Југовић истиче да ће тим новцем финансирати два капитална пројекта - изградњу зграде општине и припрему документације за измјештање топлане.

И без обзира на ниске температуре и сњежне наносе на паљанско-романијском платоу, седмице које слиједе могле би да буду вреле на политичкој сцени. Јер осим већ озваничених, ни нова иступања локалних политичара из матичних партија нису искључена.