latinica  ћирилица
15/12/2018 |  19:56 ⇒ 21:19 | Аутор: РТРС

Археолози из Бијељине и Аустрије истражују остатке из бронзаног доба

На подручју Семберије недавно су пронађени остаци из бронзаног доба, односно споменици и хумке од прије 4.500 година. У археолошким истраживањима на локалитету Ново село код Бијељине, учествовали су археолози Музеја Семберије и Аустријске академије наука. Ово је прва званична међународна сарадња бијељинског Музеја од његовог оснивања.

Геофизичка снимања, која су урађена 2016. године, показала су да се на овом локалитету налазе вјештачке структуре. Истраживање је почело када је Институт за европску и оријенталну археологију Академије наука у Бечу обезбиједио средства за тај пројекат. Овај налаз је, процјењују стручњаци, непроцјењив.

"Имали смо два антрополога на терену, тако да прелиминарни резултати кажу да је сахрањена индивидуа женског пола старости од 21 до 25 година. Након анализа које предстоје знаћемо да ли је била номад, да ли дошла овдје или је рођена овдје. О гробу, дубини, нивоима гробног мејста. Узети су и узорци земљишта па ће истраживања показати каква је била флора и фауна у то доба ...", истиче археолог Музеја Семберије Снежана Антић.

Пронађени су предмети од керамике, наушница, урна. Све ће се детаљно анализирати и то је само почетак сарадње са аустријском академијом наука, јер ће исраживања бити настављена на прољеће. Потписан је Уговор о сарадњи Музеја Семберије са аустријским Институтом за европску и оријенталну археологију.

"Ријеч је о заиста ријетком налазу из тог доба на Западном Балкану. У Семберији је то најстарији гроб који је до сад забиљежен. Сљедећа хумка се налази 800 метара одавде који нисмо успјели да откријемо због вермена. Иде зима, хладно је па ћемо наставити истраживања на прољеће. Налази сви остају у Бијељини, имамо пуно материјала, испитаћемо све. Много детаља ће се сазнати, послије и ДНК о људима који су живјели у том добу...", каже Марио Гаврановић из Института за европску и оријенталну археологију - Академија наука Аустрија.

Захваљујући сарадњи са Снежаном Неговановић из Завода за заштиту споменика културе града Београда и Међународном организацији ''Будућност за религијско насљеђе'' Музеј Семберија ће ускоро добити интернет страницу посвећену некадашњим истраживањима на мјесту Атик џамије, када су пронађени надгробни споменици са православним натписима.

Музеј Семберије има сталну археолошку поставку са више од 500 експоната међу којима су и они посебне историјске вриједности. Ова поставка, осмишљена 1980. године, у протекле четири деценије није се битније мијењала. Посљедње активности ове историјско културне институције воде је ка значајнијем мјесту на европској карти музејских институција, истичу у бијељинском музеју.