latinica  ћирилица
17/12/2018 |  09:07 ⇒ 14:07 | Аутор: РТРС

Консултације о формирању Савјета министара (ФОТО)

У Сарајеву су одржане консултације чланова Предсједништва БиХ са представницима парламентарних политичких странка. Тема разговора је формирање Савјета министара.
Чланови Предсједништва БиХ - Фото: klix.ba
Чланови Предсједништва БиХФото: klix.ba

Консултације Предсједништва БиХ са делегацијом СНСД-а о избору предсједавајућег Савјета министара, окончане су, а након састанка није било изјава за новинаре.

И СДА је завршила консултације, а предсједник ове странке Бакир Изетбеговић рекао је да је Зоран Тегелтија мандатар за предсједавајућег Савјета министара. Додао је да ипак треба сачекати са формирањем власти док ЦИК не донесе одлуку о начину попуњавања федералног Дома народа.

Бакир Изетбеговић (Фото: РТРС)

Став СДС-а је да предсједавајући Савјета министара треба да буде из српског народа, изјавио је данас у Сарајеву предсједник те странке Вукота Говедарица.

Говедарица је новинарима након консултација СДС-а са члановима Предсједништва БиХ у Сарајеву рекао да је СДС отворен за разговоре са свим странкама које су добронамјерне према Републици Српској.

Члан Предсједништва ПДП-а Ненад Вуковић изјавио је да му је драго што ће бити испоштовано начело ротације и што ће предсједавајући Савјета министара бити из реда српског народа.

Ненад Вуковић

Он је рекао новинарима у Сарајеву да је ПДП на данашње консултације са члановима Предсједништва БиХ дошао спреман да чује приједлог да Зоран Тегелтија буде предјсједавајући Савјета министра, напомињући да је логично да СНСД даје предсједавајућег.

Лидер СДП Нермин Никшић истакао је након састанка са члановима Предсједништва БиХ да се о формирању Савјета министара не треба причати док се не ријеши питање Федерације БиХ, односно док се не попуни Дом народа ФБиХ.

Нермин Никшић

– Треба сачекати да се тамо формира већина како би онда наставили даље разговоре – рекао је Никшић.

Састанке у згради Предсједништва БиХ у Сарајеву сазвао је предсједавајући Милорад Додик, а на њима су присуствовали и чланови Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић и Жељко Комшић.

Предсједавајући Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик раније је рекао да ће приједлог ове странке бити досадашњи министар финансија Републике Српске Зоран Тегелтија.