latinica  ћирилица
25/12/2018 |  12:03 ⇒ 17:59 | Аутор: РТРС

Званичници са Иванцовим; Српска показала ефикасност у формирању власти (ФОТО)

Република Српска прва је у БиХ спровела изборне резултате, те конституисањем Владе и усвајањем буџета и Програма економских реформи показала да се формирање власти може одвијати брзо и ефикасно, истакла је данас у Бањалуци предсједница Српске Жељка Цвијановић током разговора са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим.
Иванцов и Цвијановићева - Фото: РТРС
Иванцов и ЦвијановићеваФото: РТРС

Саговорници су размијенили мишљење о актуелној политичкој и економској ситуацији у Српској и БиХ, с акцентом на формирање власти након протеклих општих избора, саопштено је из кабинета предсједнице Цвијановић.

Како је наведено, Српска, као и у претходном периоду, предњачи у односу на остале у БиХ, те очекује да ће што прије бити приступљено процесу формирања власти на свим нивоима у БиХ.

Цвијановићева је информисала Иванцова о припремама за обиљежавање Дана Републике - 9. јануар, који ће бити обиљежен свечано и достојанствено под слоганом "Поносна и вјечна".

Она је захвалила Руској Федерацији за одличну сарадњу са Републиком Српском за вријеме њеног мандата као предсједника Владе, те изразила увјерење да ће висок степен сарадње бити настављен.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић истакао је током разговора са амбасадором Руске Федерације у БиХ Петром Иванцовим да је Српска у законском року прва у БиХ формирала све органе власти у складу са резултатима општих избора чиме је потврдила стабилност, функционалност и одговорност према грађанима.

Чубриловић је на састанку одржаном у Бањалуци нагласио и да је Народна скупштина донијела све најважније акте неопходне за несметано функционисање друштва.

Иванцов се састао и са предсједником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић изразио је задовољство динамиком конституисања републичке власти и усвајања буџета и програма економских реформи, чиме Српска показује ефикасност и институционалну стабилност. На састанку Вишковића са амбасадором Петром Иванцовим изражено је задовољство досадашњом сарадњом Српске и Русије, уз оцјену да постоји континуиран и добар развој политичких и економских односа, саопштено је из Владе.

Премијер Српске захвалио је Иванцову на пријатељском односу и принципијелном ставу Русије према Српској и БиХ, као и на досљедном залагању на очувању принципа међународног права кроз поштивање Дејтонског споразума.

Петар Иванцов и Радован Вишковић

Петар Иванцов се састао и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком.

Састанак је одржан у кабинету предсједавајућег Предсједништва БиХ у Бањалуци.

Додик је поновио руском амбасадору Иванцову да је у Федерацији БиХ на сцени опструкција формирања Савјета министара док је Република Српска формирала своју политику и спремна је да конституише органе на нивоу БиХ, али без икаквих уцјењивања везаних за Одлуку о спровођењу Акционог плана за чланство у НАТО-у, који Република Српска не прихвата.