latinica  ћирилица
26/12/2018 |  17:52 ⇒ 20:23 | Аутор: РТРС

Све више страница на друштвеним мрежама које добијају функцију бутика и трговина

Све је више страница на друштвеним мрежама које добијају функцију бутика и трговина, али не поштују исте обавезе као легални трговци. Наручивањем робе са оваквих страница купац не може очекивати фискални рачун, а самим тим свјесно се одриче својих законом гарантованих права.

Сјајна, добро скројена, луксузна бунда. Тако барем обећава фотографија објављена на Фејсбук профилу. Међутим, када достављач покуца на врата, роба у пакету потпуно је другачија. Такво искуство имала је Бањалучанка која није жељела пред камеру, али нам је уступила бунду коју је путем једне Фејсбук странице платила 140 марака. Када се пожалила на квалитет, умјесто да робу замијени или врати новац, трговац је блокирао. 

"Обраћају нам се, али није нам јасно да се потрошачи одлучују на такву врсту куповине, а да не могу провјерити о коме се ту ради", рекла је Муриса Марић из Удружења грађана "Дон" из Приједора.

Потрошач тешко може да очекује да ће трговац који се често крије иза лажног профила уважити рекламацију. У републичком Инспекторату кажу – купац би требало да буде свјестан да нешто није уреду, уколико уз робу трговац не издаје и фискални рачун.

"Дословно се излажете потрошачком ризику који је касније јако тешко доказив и једини начин јесте да се обратите полицији, јер је ту ријеч о класичној превари", истакла је портпаролка Републичке управе за инспекцијске послове Душанка Макивић.

Наша екипа покушала је да ступи у контакт да трговцем који се крије из профила о који се опекла наша гледатељка, али одговоре нисмо добили. Ипак, поруке које су на страници оставили неки од корисника показују бројна негативна искуства.

Такође, историја овог профила показује да су у годину и по дана четити пута мијењали име. Јер овдје није ријеч о интернет куповини, већ о превари, а она се нашим законима третира као кривично дјело. Тако ће и у случају преварене Бањалучанке бити спроведена истрага.

"Надлежна полицијска станица у којој грађанин станује заприма ту пријаву и поступа тако да се прво обраћа друштвеној мрежи на којој је објављен профил, у већини случајева то је Фејсбук и Фејсбук помаже. Наравно, морате имати судски налог и поступа се. Ро је класична истрага у складу са Законом о кривичном поступку", нагласила је портпаролка Министарства унутрашњих послова Републике Српске Мирна Миљановић.

Једини доказ да трговац послује легално и да је купац баш од њега купио артикл јесте фискални рачун. Купци који се ипак одлуче на куповину, понукани понудом на друштвеним мрежама треба да провјере каква су искуства ранијих корисника. Јер постоје профили које користе стварни трговци, који имају адресу и регистровану дјелатност, али и имагинарних корисника који ће покушати да прода робу која ни не наликује оној са фотографије.