latinica  ћирилица
28/12/2018 |  12:24 ⇒ 13:14 | Аутор: РТРС

Радовић: Дјецу не експонирати на масовним протестима

Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић рекла је да је неприхватљиво кориштење дјеце ради остваривања циљева одраслих, те позвала родитеље да дјецу не експонирају на масовним окупљањима.
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица Радовић - Фото: СРНА
Омбудсман за дјецу Републике Српске Драгица РадовићФото: СРНА

Радовићева је истакла да небрига, занемаривање, злоупотреба и манипулација представљају насиље над дјецом и да је дужност свих да предузму све потребне мјере с циљем заштите дјеце, саопштено је из Омбудсмана за дјецу Српске.

"Питање учешћа дјеце на протестима није регулисано прописима, али оно што је регулисано јесте да најбољи интерес дјетета мора бити приоритет у свим активностима које се тичу дјетета", навела је Радовићева.

Она је истакла да масовна окупљања, протести и слично увијек носе одређене ризике који могу довести у питање безбједност дјеце и њихово право на заштиту, те нагласила да је одговорност одраслих да, имајући у виду могуће ризике, осигурају да дјечија безбједност не буде доведена у питање.

"Родитељи сносе одговорност за своју дјецу и могу их водити гдје хоће, и на јавне скупове, мирне протесте, стадионе, концерте, угоститељске објекте и слично, али морају преузети и одговорност за евентуалне посљедице за дјецу због ризика које такви скупови носе", нагласила је Радовићева.

Она је додала да је у вези с тим непотребно дјецу јавно експонирати и доводити у ситуације да учествују у догађајима које не разумију, нити су у складу са њиховим узрастом, потребама и могућностима.

"Наравно, и остали субјекти заштите су обавезни да поступају у складу са Конвенцијом УН о правима дјетета, домаћим прописима, те да обезбиједе услове за здраво и безбрижно одрастање дјеце, као и да њихова безбједност не буде доведена у питање", рекла је Радовићева.

Она истиче да је одрастање дјетета процес који одређује његову будућност и припрема га за свијет одраслих и самосталан живот у њему, зато је и обавеза свих да најбољи интерес дјетета буде приоритет у свим активностима и ситуацијама ако су затечена, употријебљена или злоупотријебљена приликом грађанских протеста, страначких скупова, спортских манифестација и других масовних окупљања.

"Конвенција УН о правима дјетета јасно обавезује државе потписнице да обезбиједе да сви субјекти морају своје активности које се тичу дјеце и у којима су укључена дјеца спроводити искључиво у њиховом најбољем интересу, па тако и у напријед наведеним околностима", подсјетила је Радовићева.

Заштита дјеце у свим областима, па и у конкретној ситуацији "мирних протеста грађана", истакла је она, захтијева јасна правила која уређују обавезе надлежних служби и институција на поступање, укључујући и медије на професионално извјештавање у вези са дјецом, али и одговорност родитеља.

"Пропуштањем дужне пажње посљедице за дијете и његов психофизички развој могу бити веома тешке и дуготрајне са несагледиво штетним ефектима", упозорила је Радовићева.

Она сматра да је посебна одговорност на родитељима, јер је Породичним законом Републике Српске јасно уређено да имају дужност и право да штите своју малољетну дјецу и да се брину о њиховом животу и здрављу.