latinica  ћирилица
04/01/2019 |  09:46 ⇒ 16:29 | Аутор: СРНА

Рекордна наплата јавних прихода

Пореска управа Републике Српске у прошлој години на рачун јавних прихода прикупила је 2,44 милијарде марака, што представља рекордну наплату од оснивања Пореске управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

Наплата јавних прихода у прошлој години већа је за четири одсто него 2017. године, односно наплаћено је 87,3 милиона КМ више, уз задовољавајући раст наплате и директних пореза и доприноса, али и осталих јавних прихода, саопштено је из Пореске управе Републике Српске.

Пореска управа у цијелој прошлој години задржала је позитиван тренд у наплати јавних прихода, а што се може приписати свакодневним активностима које ова управа предузима у оквиру своје надлежности, истиче се у саопштењу.

Те активности усмјерене су прије свега на теренске контроле и редовну наплату, али и на даље јачање услуга пореским обвезницима и модернизацију пословања.

Осим тога, примјеном новог Интегрисаног информационог система омогућено је аутоматско издавање опомена, као и израда рјешења принудне наплате, што је свакако имало позитиван ефекат на наплату јавних прихода који су у надлежности Пореске управе Српске, наводи се у саопштењу.

Када је ријеч о директним порезима, у прошлој години су наплаћени у износу од 492,6 милиона КМ, што је за 26 милиона КМ или шест процената више него годину дана раније.

Највећи раст наплате у овом сегменту прихода остварен је код пореза на добит, којег је наплаћено 220,8 милиона КМ или готово 28 милиона марака више.

Порез на доходак наплаћен је у износу од 229,2 милиона КМ, што је 5,1 милион КМ мање у односу на 2017. годину.

Разлог мање наплате овог прихода налази се у чињеници да је Влада Републике Српске у прошлој години повећала неопорезиви дио плате на 500 КМ и на тај начин се одрекла дијела прихода по том основу у корист радника у Српској, појаснили су из Пореске управе.

Наплата пореза на употребу, држање и ношење добара у прошлој години износила 14,9 милиона КМ или четири процента више у односу на годину раније.

Повећана је и наплата пореза на непокретности, који је у прошлој години наплаћен у износу од 27,6 милиона КМ, што је за 2,5 милиона КМ или 10 одсто него 2017. године.

Доприноси су у прошлој години наплаћени у износу од 1,513 милијарди КМ, што је за 36,6 милиона КМ или два процента више него у 2017. години.

За Фонд ПИО наплаћено 861,1 милион марака или 62,2 милиона КМ више, док је за Фонд здравственог осигурања /ФЗО/ наплаћено 539,1 милион марака, што је мање за шест процента у односу на упоредни период.

Мања наплата доприноса за ФЗО може се објаснити чињеницом да су средства по основу доприноса за здравствено осигурање из републичког буџета за незапослена лица и за лица којима је признато право по основу Закона о правима бораца, прошле године дозначена Фонду у виду трансфера, а не путем рачуна јавних прихода као у претходним годинама, те је отуд мањи износ наплате путем рачуна јавних прихода у прошлој години, додаје се у саопштењу.

Раст је забиљежен и код наплате прихода по основу доприноса за Фонд дјечије заштите која је износила 72,5 милиона КМ или 20 одсто више, док су приходи по основу доприноса за Завод за запошљавање наплаћени у износу од 35,3 милиона КМ или 13 процената мање јер је Законом о доприносима стопа доприноса за дјечију заштиту повећана за 0,2 одсто, док је истовремено стопа доприноса за осигурање незапослености умањена за 0,2 одсто.

Код осталих јавних прихода, у 2018. години остварена је наплата од 411,8 милиона КМ, што је за четири одсто или 16,1 милион марака више него у 2017. години.

Таксе и накнаде наплаћене у износу од 237,5 милиона марака, што је за 8,6 милиона марака или три одсто мање.

Главни разлог мање наплате односи се на чињеницу да је Јавно предузеће "Шуме Српске" у фебруару 2017. године уплатило значајан износ по основу накнаде за кориштење шума и шумског земљишта, истиче се у саопштењу.

У прошлој години по основу накнада за приређивање игара на срећу наплаћено је 27,9 милиона марака или 11 процената више, док су наплаћени приходи по основу казни у том периоду износили 19,1 милион КМ или девет одсто мање.

Већа наплата забиљежена је и код концесионих накнада које су у 2018. години наплаћене у износу од 54,4 милиона КМ, што је за 55 одсто више него у упоредном периоду.

Што се тиче заосталих обавеза по основу индиректних пореза и доприноса за Фонд солидарности, у 2018. години наплаћене су у износу од 22,25 милиона КМ, што је повећање од 8,7 милиона марака.

На подручију Српске у прошлој години регистровано је 1.246 пореских обвезника-правних лица и 2.872 пореска обвезника-предузетника, док су истовремено одјављена 434 пореска обвезника-правна лица и 994 пореска обвезника-предузетника.