latinica  ћирилица
04/01/2019 |  16:29 ⇒ 18:35 | Аутор: РТРС

Свињогојство у експанзији у Српској

Влада ће и ове године посветити озбиљну пажњу производњи свињског меса у Републици Српској.

Издвајања за подстицај у свиоњогојству остаће најмање као и прошле године. Досадашње мјере су дале добре резултате јер се фарме и обим производње повећавају. Оно што је највећи проблем је увоз меса из иностранства.

У Фарми Шаркановић У Пелагићеву имају редован годишњи раст узгоја крмача- прасиља. Ове године капацитет им је 130 назимница, а наредне године проширивањем смјештаја које је у току, планирају повећати производњу за 100 комада. У томе им помаже Влада Српске.

- Tренутно подстицаје које ми добијамо, добијамо неких 70 марака по крмачи, сваки подстицај је добар, то нам је довољно колико- толико, rekao je Мићо Шаркановић, фармер, Пелагићево. 

Свињогојство у Републици Српској је у експанзији, потврђују то и у овој фарми, истиче министар Борис Пашалић. Број фарми се са 200 у 2017- ој увећао на 420 у прошлој. Фармери су у 2017- ој произвели 9700 крмача, а само годину касније, око 14 хиљада. Порасла је и производња товних свиња, тако да је у прошлој години било око 100 хиљада. Проблем је међутим, увоз меса из иностранства.

- Наш је план да свињогојство подржимо са 2-2,5 милиона марака јер смо прошле године за на зимнице извојили 900.000 КМ и за то за милион и 300 хиљада, тако да се тај износ ни ове гоодине неће смањити, он може бити само већи, нагласио је Пашалић.

Иако је свињогојство у успону, неки проблеми предуго трају. Произвођачи прасади тврде да се цијена меса током године мијења са годишњим добима. То, свакако није, гарант за стабилнију производњу?

- Зимски период и прољеће је добра цијена, љето је осредње док је јесен за производњу прасади реално неповољна цијена, истакао је Драган Поповић, фармер из Прњавора.

О ширењу тржишта, морају водити бригу произвођачи, месопрерађивачи али и влада осмишљавањем нових начина стимулације. Важни су такође и домаћи прописи, без којих нема пробирљивијег тржишта.

- Ми можемо задовољити своје потребе у великом обиму. На жалост БиХ није испуника услове за извоз црвеног меса у земље ЕУ. Ми можемо извозити у Србију и Црну Гору, додао је Пашалић.

Стимулације у овој години за свињогоство, биће најмање као и прошле године, у износу од два и по милиона марака можда и више, каже министар Пашалић.