latinica  ћирилица
05/01/2019 |  15:21 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Приједор: Најављено отварање више од хиљаду радних мјеста

Током ове године у Приједору се очекују бројне инвестиције, попут припрема за почетак изградње прве фазе ауто-пута Бањалука - Приједор - Нови Град. Најављено је и отварање погона словеначке компаније "Колектор", у којој би требало да буде запослено од 50 до 400 радника. Очекује се и долазак италијанског текстилног гиганта "Калцедонија", у којем би требало да буде отворено више од хиљаду радних мјеста.

Ауто пут Бањалука - Приједор - Нови Град биће велика развојна шанса за Приједорску регију, Републику Српску и Федерацију БиХ, кажу у приједорској Градској управи. Исто мисле и Приједорчани који истичу да су ауто-путеви "кичма" сваке регије и да отварају велике могућности за путовања иразвој економије.

Запошљавање и економија биће на првом мјесту, кажу у Градској управи. У Приједор се очекује долазак италијанског текстилног гиганта "Калцедонија" у којем би требало да буде запослено више од хиљаду радника.

" У `Калцедонији` су рекли да ће највјероватније купити халу бивше робне куће`Тропик` гдје би започели обуку, едукацију радника и отворити линију једног новог производа", каже градоначелник Приједора Миленко Ђаковић.

При крају је и изградња хале словеначког предузећа "Колектор", гдје ће се, између осталог, производити дијелови за аутомобилску индустрију и апарате за домаћинство. Обећавају од 50 до 400 радних мјеста.

"Управа `Колектора` на челу с директором Предрагом Зорићем планира да првог марта крену с производњом. До тада би требало да се инсталирају све машине", истиче предсједник Агенције за економски развој Града Приједора Александар Дрљача.

Ове године приједорски воћари требало би да добију Дистрибутивни центар у Омарској, са хладњачом и линијом за хладно цијеђење сокова. То је и прилика за пласман воћних сокова "Капи с Козаре".

Радивој Вујковић, предсједник Пољопривредне задруге "Кооператива" из Приједора истиче да је у овом пројекту највећи проблем складиштење и пласман воћа.

"Складиштење воћа ни до дан данас нисмо успјели ријешити а идеја је да направимо дистрибутивни центар.", додаје Вујковић.

Борис Пашалић, министар пољопривреде, шумартсва и водопривреде Републике Српске нагласио је да ће Влада и ресорно министарство сасвим сигурно подржати такве активности и додао да се за добре пројекте новац увијек може пронаћи.

У мају би требало да почне и реконструукција Робне куће "Патрија" у центру Приједора и уређење новог трга, тврде у Градској управи. Најављују и завршетак изградње спортске дворане у насељу Урије и завршетак реконструкције школе у Расавцима.