latinica  ћирилица
07/01/2019 |  08:16 ⇒ 21:36 | Аутор: РТРС

Божић, најрадоснији хришћански празник! (ФОТО)

Српска православна црква и вјерници прослављају Божић, дан Рођења Исуса Христа, најрадоснији хришћански празник. Свима који славе, Мир Божји, Христос се роди!

Тачно у поноћ у бањалучком храму Христа Спаситеља почела је божићна Света архијерејска литургија, током које је прочитана посланица патријарха српског Иринеја. Обраћајући се вјерницима, епископ бањалучки Јефрем поручио је свима да отворе срце за Богомладенца Христа, који у наше душе, изнад свега, доноси мир.

"То је у овом времену и у свим временима, прошлим и будућим, најнеопходније и најпотребније цијелом човјечанству и свакоме од нас појединачно" истакао је епископ.

Епископ Јефрем на божићној литургији (Фото: Срна)

Они који нису присутвовали поноћном богослужењу, присуствовали су јутрос на Светој литургији у Храму Христа Спаситеља.

Након богослужења, православни вјерници наставиће празновање Божића у породичним домовима, јер је данашњи празник симбол породичног окупљања.

Традиционално ломљење божићне чеснице за дјецу одржано је у цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица. Златник са мотивом Христовог рођења био је у комаду чеснице који је одломио једанаестогодишњи Никша Тадић. У овом божићном обичају у организацији Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске, учествовало је много дјеце.

Ломљење божићне чеснице у цркви Свете Петке у бањалучком насељу Старчевица (Фото: РТРС)

У крипти Храма Светог Саве у Београду одржана је Божићна литургија.
Литургији, коју је служиo патријарх Иринеј, присуствовали су вјерници и представници других вјерских заједница.

Божић, који прославља рођење Исуса Христа, слави се три дана, током којих се вјерници поздрављају традиционалним поздравом „Мир Божји, Христос се роди! Ваистину се роди!“.

Литургије поводом најрадоснијег хришћанског празника Божића одржавају се данас у готово свим православним храмовима у земљама региона и широм свијета.

У храмовима се чита посланица архијереја СПЦ и патријарха Иринеја, којом се православни верници позвају на међусобно разумијевање, љубав и праштање.

Божићна литургија у Београду (Фото: Срна)

Митрополит дабробосански Хризостом служио је Свету архијерејску литургију у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву.

Слави се и широм Херцеговине. Радост дана Христовог рођења присутна је у свим православним храмовима и домовима, од Требиња до Невесиња и Мостара.

У Храму Светог Преображења Господњег у Требињу, на најрадоснији хришћански празник, јутрењу и литургији присуствовао је велики број вјерника. Према традицији, послије литургије и причешћа,  Божић се прославља у оквиру породица. Свечано је јутрос било и у другима храмовима у Херцеговини.

Вјерници су се, према традицији, најприје сабрали на јутарњој литугији, да подијеле радост Христовог рођења, а потом су услиједила породична сабрања.

Божићна литургија у Требињу (Фото: Срна)

Током литургије, вјерницима је прочитана посланица патријарха српског Иринеја, у којој је, осим Рођења Сина Божијег, као најзначајнијег догађаја у историји, посебно апострофирана брига за српки народ на Косову и Метохији.

Сви храмови у Семберији били су пуни вјерника који су жељели да најрадоснији хришћански празник обиљеже и молитвом. И у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице било је много вјерника гдје је свету аерхијерејску литургију служио епископ зворничко тузлански-Фотије. Он је  нагласио да је Бог постао човјек да би ми постали Богови по благодати и то је суштина овог празника.

"Тако треба да живимо сваки дан од Божића до Божића да будемо дјеца Божића да праштамо једни другима и да волимо једни друге јер само тако ћемо испунити закон Христов", порука је епископа зворничко тузланског Фотија вјерницима.

Епископ Фотије на божићној литургији (Фото: Срна)

У свим храмовима у већинским српским мјестима у Брчком служена је света архијерејска литургија. Храмови су, и овог Божића, били тијесни да прихвате све вјернике, па су многи, богослужби присуствовали у црквеним двориштима.

Најпосјећеније и овога пута биле су цркве у Грчици и Српској вароши.

На крају богослужбе, вјерницу су са пажњом, саслушали Посланицу патријарха Иринеја, у којој је, поручено, између осталог, да чиномо другима оно, што и ми сами очекујемо.

Након литургије и пришечћа, вјерници су отишли својим кућама у којима су наставили обиљежавати Божић на традиционалан начин. Уз пригодне ријечи положајника, честитања самих укућана, сједало се за богату трпезу приупремљену само за овај дан.

Божићна литургија у Брчком (Фото: РТРС )

У цркви Свете Тројице у центру Приједора служено је јутарње Богослужење и света литургија. Већ по традицији литургији су присуствовали бројни вјерници који нису скривали радост коју са собом носи данашњи празник, испуњени љубављу, вјером и надом. Приједорчани ће баш како налажу традиција и обичаји, прославити највећи хришћански празних.

Протојереј ставрофор Ранко Малетић честитао је свим православним вјерницима града Приједора најрадоснији празник са традиционалним поздравом Мир Божији, Христос се роди.

Прослава Божића - најрадоснијег хришћанског празника почиње одласком на јутарњу литургију, на којој вјерници који су постили Божићни пост приступају Светој тајни причешћа. Након литургије, укућани се окупе око божићне трпезе, помоле Господу, а затим пјевајући тропар "Рождество твоје Христе Боже наш", окрећу и ломе чесницу - погачу у коју је стављен новчић.

Вјерује се да ће ономе у чијем дијелу чеснице буде новчић наредна година бити посебно срећна. Божић је породични празник на који се не иде у посјете, са изузетком полазника или положајника који долази у кућу слављеника и први честита Божић. Божић се слави три дана, а вјерници се поздрављају са "Мир Божији - Христос се роди", уз отпоздрав "Ваистину се роди".