latinica  ћирилица
08/01/2019 |  11:13 ⇒ 12:16 | Аутор: СРНА

Брешанов нови филм на удару десничара

Десни хрватски портали обрушили су се на нови филм Винка Брешана "Која је ово држава?", сатиричну комедију у којој ратни ветерани преиспитују вриједности друштва и с тим циљем откопавају гроб првог предсједника Хрватске Фрање Туђмана.
Винко Брешан (Фото: bilselbattal.com) -
Винко Брешан (Фото: bilselbattal.com)

Филм је, према званичним подацима, само током викенда у биоскопу погледало 23.000 људи, што је рекорд у Хрватској.

Међутим, десни портали оптужују Брешана да се "руга свему што је хрватско", те да "увијек има новца колико му треба, док за филмове о хрватском домовинском рату никад готово нико не да ниједне куне".

Брешан је оптужен да стално снима слична остварења, а да му не пада на памет да направи играни филм о Вуковару, Шкабрњи или о, како десничари наводе, "агресији" на Хрватску.

Десни портали, иначе бројни у Хрватској, тврде да Брешанов филм прати "моћна пропагандна машинерија", али не наводе конкретно о чему је ријеч.

Они Брешану замјерају, како сугеришу, "бруталност" и цинизам, попут ситуације у филму када Умјетничко друштво "Вук Караџић" пјесмом "слави" покојног Туђмана или када четворо ратних пензионера у дресовима најпознатијих хрватских фудбалера отварају Туђманов гроб и краду његов сандук.

Након великог успјеха Хрватске на Мундијалу у Русији, Брешан сматра да је ред да се лопта мало спусти на земљу и да се, макар и на овакав начин, хрватски фудбалски репрезентативци "умоче у блато", пишу десни портали.

Они Брешана стављају у исту раван са режисером Оливером Фрљићем, који је одавно на мети десничара због својих политички ангажованих представа у којима нема табу тема.

Режисерима попут Брешана одлично иде прикупљање новца, а затим и хумор, прије свега, на рачун Хрватске, рата, Католичке цркве, Хрвата и Туђмана, тврде десни портали.

Упркос почетној великој гледаности у Хрватској, ови портали прогнозирају да ће Брешанов филм имати највећи успјех у Србији, Републици Српској и Црној Гори, те да ће тамо "покупити све `Златне арене`".

Винко Брешан је режирао неке од најгледанијих хрватских филмова током посљедњих двадесетак година попут остварења - "Како је почео рат на мом острву", "Маршал" и "Свештеникова дјеца".