latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:33 | Аутор: РТС

Капитал "бјежи" из Велике Британије због Брегзита

Банке и друге финансијске компаније износе имовину вриједну најмање 800 милијарди фунти (1.000 милијарди долара) из Велике Британије у друге земље Европске уније, преноси Си-Ен-Ен.
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk) -
Лондон (фото: www.huffingtonpost.co.uk)

Многе банке су основале нове канцеларије у земљама Европске уније како би сачувале своје послове након Брегзита, што значи да морају да премјесте и знатну имовину да би задовољиле регулативе ЕУ.

Друге компаније премјештају средства како би заштитиле клијенте од нестабилности тржишта и наглих промјена у прописима.

Консултанти "Ернст енд Јанга" наводе да цифра од 800 милијарди фунти представља око 10 одсто укупне активе банкарског сектора у Великој Британији и да је то "конзервативна процјена", јер неке банке још нису откриле своје планове за непредвиђене ситуације.

- Бројеви одражавају само потезе који су јавно објављени. Знамо да иза кулиса фирме настављају да се спремају за могућност да до Брегзита дође без договора - рекао је Омар Али, шеф сектора финансијских услуга "Ернст енд Јанга".

Консулатантска компанија "Ернст енд Јанг" је пратила пословање 222 највеће компаније за финансијске услуге у Великој Британији од референдума у ​​јуну 2016. године.

Велика Британија треба да напусти Европску унију за 80 дана, али премијерка Тереза ​​Меј мора да добије подршку у парламенту за споразум о Брегзиту, који је постигла са Бриселом.