latinica  ћирилица
08/01/2019 |  12:38 | Аутор: РТС

Могерини приштинској делегацији: Неопходно укинути таксе

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини састала се у Бриселу са приштинском делегацијом коју је у циљу наставка дијалога са Београдом 15. децембра формирао косовски парламент.
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union) -
Федерика Могерини (Фото: Council of the European Union)

Том приликом размијењена су мишљења о стању дијалога, а висока представница је поновила неопходност укидања такси које су косовске власти увеле за робу из централне Србије, наводе у Европској служби за спољне послове.

"Поздрављајујући формирање делегације, висока представница је њихово присутво у Бриселу оцијенила као сигнал приоритета који косовске власти дају процесу нормализације, што је и неопходан услов за даљи ЕУ пут Косова, али и као потребу заједничког рада на дијалогу Београда и Приштине коме посредује ЕУ, саопштено је у ЕЕАС.

Како је наведено, данашњи састанак са члановима новоооснованог тима Приштине био је прилика да се размијене мишљења о дијалогу.

"У том контексту висока представница поновила је и хитност повлачања царинских тарифа које је влада Косова увела крајем прошле године", наводи се у Бриселу.

Могерини је оцијенила да је за постизање свеобухватног правно обавезујућег споразума о пуној нормализацији односа Београда и Приштине неопходна клима која доприноси добросусједским односима, гдје су претходно постигнути споразуми примијењени и поштовани и гдје се избјегавају потези и изјаве који нису у складу са крајњим стратешким циљевима и интересом.