latinica  ћирилица
08/01/2019 |  13:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Ердоган одбио састанак са Болтоном

Турски Дејли сабах наводи да је предсједник Турске Тајип Реџеп Ердоган одбио је састанак са Џоном Болтоном, савјетник америчког предсједника за националну безбједностбог, због ставова које САД имају према турској офанзиви против терориста у Сирији.

Само неколико сати раније, савјетник за националну безбједност предсједника САД Доналда Трампа састао се с турским званичницима како би добио гаранције да Турска неће напасти курдске снаге које имају америчку подршку. Ердоган је, међутим, навео да Анкара "не може чинити уступке" и да ће "сви умијешани у терористички коридор бити кажњени".

Ердоган је данас рекао и да званичници из америчке администрације можда покушавају да опструшу "јасан споразум" који су он и Трамп постигли у телефонском разговору 14. децембра. Турски предсједник је навео да је у том разговору, који је описао као "историјску прекретницу" Турска обећала да ће преузети борбу против преосталих екстремиста Исламске државе када се америчке трупе повуку из Сирије, пренио је АП.

На питање новинара зашто се није састао са Џоном Болтоном, који је данас био у Анкари, Ердоган је рекао да се Болтон састао са својим колегом, а да би он ускоро могао да се чује телефоном са Трампом.