latinica  ћирилица
09/01/2019 |  11:27 ⇒ 11:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Београд прослиједио Приштини извјештај о убиству Ивановића

Министарство правде Србије управо је прослеијдило Приштини опсежан извјештај и одговарајуће записнике са саслушања лица у вези с убиством Оливера Ивановића, изјавила је министарка правде Нела Кубуровић.

Министарка Кубуровић је рекла да је то урађено на основу посљедњег захтјева из Приштине да се саслушају одређена лица у вези с истрагом о убиству лидера косовске Грађанске иницијативе СДП.

- То управо говори да је Београд и даље спреман на сарадњу и да одговори на све захтјеве који долазе из Приштине. Такву двосмјерну комуникацију од стране Приштине немамо - додала је она.

Кубуровићева је навела да, нажалост, није дошло до успостављања ближих односа и сарадње увези с истрагом о убиству Ивановића јер је, каже, Приштина у старту одбила заједничко спровођење истраге, те да вјерује да је то управо један од разлога зашто нема конкретнијих резултата у предистражном поступку.

- Да су нам били доступни одмах у тренутку сви подаци које је тражило и Тужилаштво за организовани криминал по нашим захтјевима за међународну сарадњу који су послати још у јануару и фебруару прошле године, вјерујем да би данас били успјешнији резултати истраге - рекла је министарка.

Подсјетила је да је Београд такве захтјеве послао још прије годину дана, а да још нема одговора из Приштине. Навела је да је чак било спекулација да Београд никада није упутио такве захтјеве и истакла да постаје необориви докази да су они упућени Приштини.

- Комуникација иде преко Канцеларије Делегације ЕУ тако да имате двоструке доказе да је нешто уручено, али ни након ургирања још немамо све оно што је тражено још у јануару прошле године - рекла је Нела Кубуровић.

Министарка је навела да је битно да Тужилаштво за организовани криминал у Београду води предистражни поступак, да се Биро за националну безбједност, МУП и надлежне службе такође бави овим питањем, те да то управо показује спремност државе да се открије и ко је налогодавац овог кривичног дјела и његови непосредни извршиоци.