latinica  ћирилица
09/01/2019 |  12:48 ⇒ 12:52 | Аутор: СРНА

Линта: Јачати братске односе са Србијом

Предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта честитао је данас руководству и српском народу Републике Српске велики празник - Дан Републике, којој је пожелио, прије свега, мир, општи напредак и економски развој.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Он је истакао да је веома важно да се настави јачање пријатељских и братских односа између Србије и Републике Српске у свим областима и да се активно ради на реализацији што више заједничких пројеката.

"Посебно је важно да се Србија и Република Српска заједнички боре за поштовање изворног Дејтонског споразума и повратак отетих надлежности Републици Српској, за поштовање права Срба у Федерацији БиХ, за истину о страдањима Срба и за кажњавање бројних злочина над нашим народом", истакао је Линта.

Линта је навео да је Српска настала као тежња српског народа западно од Дрине да коначно буде слободан, да опстане на својим вјековним огњиштима и да никад више не дозволи да се над њим изврши геноцид, злочин и етничко чишћење, саопштено је Савеза Срба у региону, чији је предсједник.

"Свједоци смо сталних и опасних настојања западних центара моћи и већег дијела бошњачке елите да се укине Дан Републике Српске и да се 9. јануар означи као тобоже почетак агресије Србије и српског народа на БиХ који је довео до геноцида у Сребреници", навео је Линта.

Он је оцијенио и да је то јасна порука да бошњачка елита није одустала од ратне политике Алије Изетбеговића чији је циљ укидање Републике Српске и стварање унитарне БиХ, у којој би Бошњаци имали главну ријеч, а Срби били потлачени и дискримисани.

Дан Републике Српске честитала је и Демократска странка Србије, нагласивши значај даљег и снажнијег јачања веза Србије и Српске, у политичком, економском, културном и сваком другом смислу.