latinica  ћирилица
09/01/2019 |  13:17 ⇒ 13:26 | Аутор: Независне

Перу- Заплијењена тона и по кокаина, ухапшен и држављанин БиХ

Полиција у Перуу заплијенила је тону и по кокаина и ухапсила чланове криминалне групе међу којима је један од кључних играча Смаил Шикала, држављанина БиХ.
Заплијењена тона и по кокаина у Перуу - Фото: nezavisne novine
Заплијењена тона и по кокаина у ПерууФото: nezavisne novine

Јужноамерички медији пишу да је он био повезан с групом "Америка", којом шефују Срби. План трговаца био је да пошиљка стигне морским путем до Европе, гдје би на улици та вриједност премашила 80 милиона долара.

Полиција је почела истрагу након сумњивог транзита возила из града Хуљага у Враем, а затим је истрага настављена осматрањем агената на стратешким локацијама и убрзо су дошли до вриједних информација.

Операција је почела у суботу одузимањем 472 килограма дроге пронађеним у кући и хапшењем двојице Перуанаца, а затим је акција настављена и сутрадан, па је у недјељу извршена највећа запљена.

У другом дсатну ухапшен је Смаил Сикало са још једним Перуанцем. Босанац је био важан дио ове слагалице јер има блиске везе са српским нарко-дилером Зораном Јакшићем, осуђеним у Лими у јануару 2017. године на 20 година затвора, речено је у перуанској полицији.

Два кофера пронађена су овог пута. Један напуњен са 28 "цигли" кокаина, а други са 19 паковања.

Највећи терет пронађен је у орману собе на спрату куће и то више од једне тоне кокаин хидохлорида.

Током интервенција, заплијењен је и камион са 30 пакета кокаина и још два аутомобила.

Група је имала препознатљиву марку, тако да су поручиоци из иностранства могли да идентификују њихову дрогу - многи пакети означени су логом БиХ (Босна и Херцеговина, прим. аут).

У јулу 2016. године ухапшен је Зоран Јакшић (57) због кријумчарења наркотика и убиства, вођа криминалног клана "Америка", касније и осуђен је пред перуанским судом у Лими на 20 година затвора због финансирања мреже кријумчара кокаина, која у овој земљу делује још од деведесетих година.

Власти не искључују да Смаил Сикало има везу са својим сународником који је тражен због трговине дрогом и убиства у Њемачкој, Аргентини, Аустралији и Перуу. Он је у нашој земљи већ био ухапшен због трговине дрогом 1998. године.