latinica  ћирилица
09/01/2019 |  15:27 | Аутор: СРНА

Рекордна година у Русији упркос санкцијама

Упркос санкцијама Запада, Русија биљежи рекордну годину када је ријеч о суфициту, колични злата, производњи нафте, те извозу гаса и пшенице, наводе руски економисти.
Русија - раст - Фото: илустрација
Русија - растФото: илустрација

У прошлој години Русија је оборила низ рекорда у области економије и финансија.

Централна банка купила је рекордну количину злата - 92,2 тоне и нашла се на првом мјесту на свијету када је ријеч о количинама тог племенитог метала.

Удио злата у међународним резервама достигао је 18 одсто, а златне резерве премашиле су 2.000 тона.

Забиљежена су и рекордно ниска улагања у државни дуг САД.

Централна банка Русије паралелно смањује улагања у државне обвезнице Америке. Готово сав амерички државни дуг је распродат.

У јуну прошле године удио државних обвезница у руским резервама није прелазио десет одсто, а сада се приближио нули.

Још 2010. године, руске инвестиције у америчке државне обвезнице биле су, осим долара, најпоузданији финансијски инструмент на свијету. Међутим, због санкција и притиска Вашингтона, Централна банка је почела да се ослобађа тих хартија од вриједности.

Од 2014. године, Банка је почела да повлачи средства из трезора, али је прошле године тај процес попримио карактер масовне продаје. Регулатор је преполовио улагања у америчке државне обвезнице.

На крају године, руски буџет је имао суфицит, и то први пут за посљедњих седам година. Према прелиминарној рачуници руског Министарства финансија, суфицит износи 2,5 одсто БДП-а.

Укупан јавни дуг Русије један је од најнижих на свијету и износи 525 милијарди долара, док, на примјер, јавни дуг САД износи 21 билион долара.

Како су утврдили аналитичари швајцарске банке УБС, Русија је водећа у брзини смањења спољног дуга. Што је мањи дуг, то је мањи ризик од банкрота приликом глобалних криза.

Економисти вјерују да је тренутни руски дуг оптималан и износи 20,4 одсто БДП-а.

Руси су прошле године узели рекордан број хипотекарних кредита. Према подацима стручњака, у прошлој години издато је 1,17 милиона кредита.

И у производњи нафте подаци су позитивни. У прошлој години Русија је на овом пољу апсолутни рекордер. У октобру је та бројка достигла 11,6 милиона барела црног злата дневно.

Руске нафтне компаније имају потенцијал за још већу производњу проналажењем нових налазишта.

На крају године количина извезеног гаса у Европу прелази 200 милијарди метара кубних. "Гаспром" је за 11 месеци извезао више од 179,9 милијарди метара кубних гаса, што је за 2,6 одсто више у односу на исти период 2017. године.

Увоз руског гаса је повећан у Њемачкој, Аустрији, Холандији, као и у Француској, Чешкој, Финској и Румунији.

Отварање "Турског тока" и "Сјеверног тока два" омогућиће да у Европу буде извезено готово 290 милијарди метара кубних гаса.

Русија је у прошлој години извезла рекордну количину житарица. Према процјенама Министарства пољопривреде, за једну пољопривредну годину Русија је извезла 33-34 милиона тона пшенице.

Жетва је премашила сва очекивања - пожњевено је 109 милиона тона житарица, а готово двије трећине чини пшеница.

Према подацима агенције "Блумберг" у току 2017/2018. године Русија је извезла 36,6 милиона тона пшенице, преноси "Спутњик".