latinica  ћирилица
09/01/2019 |  16:03 ⇒ 16:06 | Аутор: РТРС

Кустурица: Не бих им дао ни педаљ Косова, то је највећа пљачка у 20. вијеку (ВИДЕО)

"Мора да се одвоји моја лична идеја и политика. Ја им не бих дао ни педаљ, као што сам рекао то је највећа пљачка у 20. вијеку, али пошто ми имамо много мотива који нас враћају у будућност, имамо много мотива да вјерујемо да је Косово била цивилизацијска тачка, што можемо да детектујемо преко ископина", каже редитељ Емир Кустурица за Н1.
Емир Кустурица у емисији Пресинг Н1 - Фото: Screenshot
Емир Кустурица у емисији Пресинг Н1Фото: Screenshot

- Пошто то није наше зашто нам га отимају. Губимо постројења, струју коју смо ми производили. Имамо ситуацију гдје они имају личне карте, границе, царине, тај посао је одавно обвављен, али постоји и Резолуција 1244 и нада да власт неће признати Косово и дати им столицу у УН - додао је Кустурица.

Србија је у 20. вијеку и раније почела да реагује, каже Кустурица и додаје да смо послије устанка усвојили тробојку и тада произвели - Прву српску револуцију.

- Двјеста година касније ми једини имамо тробојку и остајемо вјерни празничењу онога из Француске револуције - слобода, једнакост, братство. Прва држава на Балкану је Србија и нису џабе долазили Хрвати да се диве тој држави јер нису имали своју. Зашто бисмо ми заборавили своју историју, не да је користимо против некога, него да је знамо - каже редитељ.

Кустурица сматра и да су Србима Руси увијек били савезници, што не значи да су увијек и били пријатељи.

- 1876. када је ослобођена Србија, нама је дошло 1.000 Руса који су нам помогли. Савезништво западњака се у Првом свјетском рату показало као тешко, када нам је био потребан кредит Британци су нас уцијенили давањем Македоније Бугарима, онда је Клемансо схватио да је требало пробити Солунски фронт. Руси су нам увијек били савезници, што не значи да су нам увијек били пријатељи - наводи Кустурица.

Никад нисам био против Запада, каже Кустурица и додаје да на Мокрој гори покушава да примијени све оно што је тамо научио.

- Важно је бити свој а та цијена је висока, ово што ја кажем нема политичку димензију него историјску - истиче редитељ.

Како каже, добар део живота је провео радећи и сваки динар зарађени спровео у дестинацију, а онда се пребацио на Андрићград.

-Онда сам наилазио на разна спотицања, културна политика се води без обзира што новца нема, само што ја у том процесу нисам учествовао, сем једног министра који ме је молио да узмем паре за "Живот је чудо". То су тако ти типови који су од мене хтјели да направе великог непријатеља и успијевају у томе, неразумна је та мјера у којој се понашају као да сам ја изневјерио неку младу. Нормалнији услови би довели и до нормалнијег дискурса - каже Кустурица.

Комплетан интервју погледајте овдје.