latinica  ћирилица
10/01/2019 |  07:56 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Дачић: Хрватска нек се извини Србима за геноцид, па нек онда дијели лекције

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је Хрватској да прво треба да се извини Србима за геноцид и етничко чишћење у вријеме Независне Државе Хрватске, па онда може да дијели лекције другима о помирењу.
Ивица Дачић - Фото: ТАНЈУГ
Ивица ДачићФото: ТАНЈУГ

Дачић је, реагујући на оптужбе хрватског Министарства спољних послова да својим критикама на рачун премијера Хрватске Андреја Пленковића "отежава помирење", напоменуо да у Хрватској сада живи само 180.000 Срба, од 560.000 колико их је живјело 1991. године.

Он је рекао да је питање да ли реинтеграција значи и враћање протјераних, или је то реинтеграција само оних које нису побили, протјерали или покатоличили, како је то исто изрекао Миле Будак.

Дачић је упитао и како Срби из Хрватске могу да изврше агресију, сами на своје територије гдје су живјели.

Он је истакао да је помирење могуће само уз међусобно уважавање и поштовање, уз потенцирање заједничких интереса, умјесто разлика.

Хрватско Министарство спољних и европских послова осудило је у уторак, 8. јануара, изјаву Дачића, у којој је критиковао говор премијера Андреја Пленковића на божићном пријему Српског народног вијећа у Загребу да је процес мирне реинтеграције једна од највећих оставштина првог хрватског предсједника Фрање Туђмана.

Хрватско Министарство тврди да такве Дачићеве изјаве представљају "извртање историје и негирање чињеница чиме се отежава истинско помирење".

Дачић је за "Блиц" рекао да ће најмање трећина амбасадора Србије током ове године бити замијењена новим кадровима.

Србија има 69 амбасада, а у 27 држава дипломатама је истекао мандат, а рок службе се завршио и амбасадорима при УН и НАТО.

Мандат је окончан и амбасадорима у Израелу, Индији, Јапану, Канади, Кини, Конгу, Кореји, Кувајту, Анголи, Аргентини, Албанији, Аустралији, Бјелорусији, Бразилу, Бугарској, Мексику, Мјанмару, Румунији, Русији, Украјини, Холандији, Црној Гори, Чешкој, Швајцарској, Македонији, Мароку, Тунису.

У појединим од ових амбасада дипломате су већ два мандата што је случај са Москвом и Тираном.