latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:31 ⇒ 10:46 | Аутор: СРНА

Дервента: Једна од успјешнијих година књижевног клуба "Вихор"

Српски књижевни клуб "Вихор" из Дервенте прошле године је остварио запажено учешће на међународним књижевним конкурсима и манифестацијама, те успио да унаприједи издавачку дјелатност.
Дервента - Ненад Симић - Фото: СРНА
Дервента - Ненад СимићФото: СРНА

Предсједник Клуба Ненад Симић рекао је да су Међународни илиндански пјеснички сурети "Прљача" постали више од манифестације и веома репрезентативни догађај на који се радо долази.

"Успостављена пријатељства и контакти на сусретима пјесника у Дервенти трају нераскидиво и улазе већ у 18. годину постојања. То је наш заједнички допринос развоју културе, промоцији Дервенте, али и градњи мостова међу људи ширег региона", каже Симић.

Он је додао да је овај клуб током претходних година имао помоћ и разумјевање начелника Дервенте Милорада Симића, пријатеља из привредног живота, али и бројних појединица.

Предсједник Управног одбора "Вихора" Милорад Ђурђевић навео је да је одржано низ манифестација у организацији Клуба, које су биле веома посјећене.

"Организовали смо поетско вече `Дан Милована Бјелошевића Белог`, поводом обиљежавања 26 година од његовог страдања и књижевно вече `Вихорово стиховање` које је окупило представнике клубова пјесника и књижевника из Бијељине, Шамца, Добоја и Дервенте", истиче Ђурђевић и подсјећа да су Илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2018" одржани 4. и 5. августа.

Славко Покрајац из Дервенте добитник је награде пјесничких сусрета "Своме роду од Косова до данас" који се на Вучијаку код Прњавора одржавају уочи Видовдана, у организацији Српског књижевног клуба "Таласи" из Прњавора.

На конкурсу "Сузе Козаре" у организацији Удружења српских књижевника у Словенији и Народне библиотеке Градишка, треће мјесто освојио је Милорад Мишо Ђурђевић за пјесму "Прозор наш је отворен и небу је мио".

Вера Ратковац Коропкин освојила је друго мјесто на конкурсу "Златно перо" у Љубљани.

Ненад Симић добитник је Повеље "Златни медаљон" Умјетничког клуба "Лахор" Пожаревац и "Повеља са златном значком" Удружења српских књижевника у Словенији.

Делегација "Вихора" присуствовала је у Сомбору манифестацији "Матица-дијаспора" на којој је обиљежено и десет година постојања сомборског Завичајног удружења Срба "Коријени".

"Вихораши" су учествовали и на манифестацијама - сусретима на Озрену, Теслићу, Добоју, Модричи, Пелагићеву, Бањалуци, Прњавору, Шамцу, Бијељини, Шиду, Новом Саду, Београду, Инђији...

У издању "Вихора" свјетлост дана угледале су књиге "Моје причице и записи" Савка Пећића, поводом 50 година пјесничког, књижевног, новинарског и културног стваралаштва, затим сликовнице "Цврчак" и "Лав" Милорада Ђурђевића.

Штампан је заједнички зборник "Илинданско пјесничко саборовање" и "Дервента ме у загрљај зове", прва збирка поезије Таненка Марића.

"Вихораши" су заступљени у десетинама заједничих зборника које издају клубови из Републике Српске, БиХ и региона.