latinica  ћирилица
10/01/2019 |  10:46 | Аутор: СРНА

БиХ: Полугодишњи економски раст од три одсто

БиХ је у првом полугодишту прошле године остварила економски раст од око три одсто у односу на исти период 2017. године, подаци су Дирекције за економско планирање БиХ.
Раст - Фото: илустрација
РастФото: илустрација

Ова стопа економског раста представља наставак тренда из 2017. године и у рангу је регионалног просјека.

Ако се пажљивије посматра структура економског раста у БиХ видљива су повећања у оквиру свих категорија, осим јавне потрошње, наводи Дирекција у информацији о кретању макроекономских показатеља.

Најзначајнији допринос економском расту остварен је у оквиру приватне потрошње која је током посматраног периода увећана за 3,1 одсто.

Ова категорија је високо заступљена у структури бруто домаћег производа /БДП/, па се може констатовати да је она била кључни генератор оствареног економског раста у првој половини прошле године.

Двоцифрена стопа раста забиљежена је и у оквиру укупних инвестиција, али је, с обзиром на њихов низак ниво заступљености у структури БДП-а, њихов допринос расту био нешто скромнији.

Због повећања извозне тражње и свјетских цијена појединих производа током првог полугодишта прошле године дошло је до повећања укупне спољнотрговинске размјене роба и услуга за око осам одсто.

На бази тренутно раположивих краткорочних индикатора за десет мјесеци прошле године може се закључити да је тренд раста укупне економске активности у БиХ настављен.

У том периоду је усљед повећања електричне енергије дошло до повећања физичког обима индустријске производње од 2,4 одсто.

Примјетно је слабљење у оквиру извозно оријентисане прерађивачке индустрије која је на крају посматраног периода забиљежила негативну стопу раста од 0,8 одсто.