latinica  ћирилица
10/01/2019 |  14:28 | Аутор: СРНА

Кошарац: Напади на Човића одраз фрустрација Бошњака

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је данас да напади Бошњака на предсједника ХДЗ-а Драгана Човића због присуствова обиљежавању 9. јануара - Дана Републике Српске показује да су свјесни тога да су остали сами, заробљени у некакву БиХ која одговара само њима.
Сташа Кошарац - Фото: СРНА
Сташа КошарацФото: СРНА

"Не видим никакав проблем у томе што је Човић дошао у Бањалуку на обиљежавање и није први пут да на тај начин показује да поштује Републику Српску и њене институције, као и опредјељење српског народа, а то је Република Српска као трајна категорија и као трајна демократска држава", рекао је Кошарац поводом реаговања бошњачких политичара на прославу 9. јануара, Дана Републике Српске.

Он је новинарима у Источном Сарајеву истакао да је видљиво да два од три конститутивна народа у БиХ нису задовољна стањем у овој земљи.

"Представници два конститутивна народа легално изражавају свој став да нису задовољни стањем у БиХ. Оваква БиХ је потпуно неодржива и видљиво је да се жели игнорисати Република Српска и, у партнерству са високим представником, игнорисати њен устав", додао је Кошарац.

Умјесто да се Бошњаци упитају шта то форсирају, какву земљу и какве односе у овој земљи кад имају незадовољне представнике српског и хрватског народа, они и даље, истакао је он, проблематизују легално понашање Човића који је дошао на прославу Дана Републике Српске.

Кошарац је истакао да новинар БХРТ-а Свјетлана Топалић, која је на свом "Твитер" налогу честитала Дан Републике Српске, није једина која је нападнута и да таква атмосфера провејава у заједничким институцијама гдје се врши притисак на оне који грађанима лигитимно честитају Дан Републике.

"Врши се притисак тако да они не могу да изразе своју вољу - то је БиХ. Ми у таквој БиХ не желимо да живимо и да је такву развијамо. Немамо ништа против да Хрвати и Бошњаци обиљежавају значајне датуме из своје историје, оне који не вријеђају наше интересе, али овакаво поступање је непримјерено", оцијенио је Кошарац.

Напомињући да БиХ нема закон о празницима и да нема универзалног приступа у БиХ, он је поручио да не могу институције БиХ наметати никоме шта ће прославити и на који ће начин славити значајне датуме из своје историје.

Кошарац је као фрустрацију оцијенио и реаговање предсједавајућег Савјета министара Дениса Звиздића који је осудио присуство амбасадора Хрватске у БиХ Ивана Дел Векија на Свечаној академији одржаној у Бањалуци поводом Дана Републике Српске.

"Видљиво је да неке чланице ЕУ подржавају демократски капацитет Републике Српске, њена политичка права. Зашто то фрустрира Звиздића? Зато што он и његови политички ментори желе од БиХ да направе земљу у којој ће се само Бошњаци питати о томе како би евентуално требало да се понашају Срби и Хрвати. Такве БиХ неће бити", став је предсједавајућег Клуба посланика СНСД-а.

Он је нагласио да је снажно опредјељење српског народа јака Српска, институционално организована у складу са Дејтонским споразумом и Уставом Српске.

"Наше трајно опредјељење је да је развијамо, да показујемо атрибуте демократске државе и немамо ту врсту проблема. Овакве фрустрације само ојачавају нашу вољу да будемо базично оријентисани према интересима Републике Српске, не да некога иритирамо, већ напротив - сви који желе да поштују Српску увијек су добро дошли на прославу Дана Републике", поручио је Кошарац.