latinica  ћирилица
10/01/2019 |  15:47 ⇒ 16:04 | Аутор: РТРС

Дан Републике Српске свечано прослављен у Охају (ФОТО)

Ради своје егзистенције многи Срби населили су Сједињење Америчке државе, које свима гарантују слободу вјере и сваку другу слободу. Република Српска, једна је од земаља одакле су многи Срби дошли у Америку, али нису заборавили своје коријене, родбину, родно мјесто, а нарочито не своје страдале сроднике и пријатеље.
Охајо - Фото: РТРС
ОхајоФото: РТРС

Да је тако показује и примјер у храму Светог Димитрија у Акрону, Охајо. На иницијативу архијерејског намјесника кливлендског, оца Драгана, отворена је нова страница љетописа акронске парохије. Наиме, отац Драган закључио је да постоје услови да се и у овој лијепој земљи обиљежи дан Републике Српске у помен свих њених оснивача али и као стално подсјећање многих парохијана, да иако су далеко од матице, Црква Божија увијек брине о њима и чини све да бар духовно буду са својим земљацима у родном крају.

Прослава Дана Републике у Охају (Фото: РТРС)

С тим у вези, 9.јануара на празник Светог Архиђакона Стефана служена је Света Литургија, којом је началствовао јеромонах Нектарије, а саслуживали су: протојереј - ставрофор Ђорђе Милеуснић, протосинђел Сава, јеромонах Максим и јереј Сергије Чаботар (Руска Црква), у молитвеном присуству протонамјесника Драгана Гороњића.

У току Свете Литургије јеромонах Максим је благословио и освештао славска знамења. По отпусту, празничном бесједом свима се обратио отац Нектарије. У црквеној трпезарији приређена је агапа у току које је пуштен документарни филм о настанку Републике Српске.

Овом приликом отац Драган се захвалио Епископу Иринеју на благослову да се отпочне једна оваква манифестација, а све ради пастирског старања и бриге као и утјехе парохијанима који живе далеко од своје отаџбине у којој су оставили многе гробове својих сродника оснивача Републике Српске.