latinica  ћирилица
10/01/2019 |  16:16 | Аутор: РТС

Почела градња Пељешког моста

Пробни пилот дуг 74 метра постављен је на градилишту Пељешког моста. Тај грађевински захват битан за темеље моста обављен је механизацијом кинеског извођача "China Road and Bridge Corporatioн".
Пељешки мост - Фото: vecernji.hr
Пељешки мостФото: vecernji.hr

Представник Хрватских путева за реализацију уговора о изградњи Пељешачког моста Јерослав Шегедин, објаснио је како је сврха забијања пилота да извођач докаже пројектом тражени квалитет и технологију извођења радова.

"Уз то, желимо видјети колико је динамика радова у складу с динамичким планом извођача. Засад смо задовољни, посебно квалитетом извођења пилота који су на путу из Кине за градилиште. Њих 26 стиже, а још 20 чека да се натовари", рекао је Шегедин.

Дубровачко-неретвански жупан Никола Доброславић закључио је како, према оном што је на градилишту видио, извођач има знање и искуство за успешну реализацију пројекта у роковима и по одредбама уговора.

"За жупанију је ово битан пројект", нагласио је Доброславић, који сматра како ће целокупни пројект повезивања југа Хрватске бити извршен у задатом року, до 2022. године.

"Расписан је тендер за приступне путеве, а очекује се тенер за заобилазницу Стона. Очекујем и да ће се, по националној прометној стратегији, ауто-пута од чворишта Метковић продужити до Осојника у Дубровнику, гдје излази из Хрватске и уз суфинансирање из ЕУ-а иде према Црној Гори, Албанији и Грчкој. Потребна је и брзи пут до Осојника, као и пељешки пут до трајектне луке Перна и заобилазнице Оребића", рекао је Доброславић.

Брод с 26 пилота на градилиште би из Кине требало да стигне 16. јануара

Уговор за изградњу моста копно-Пељешац с приступним путевима, вриједан 2,08 милијарди куна (без ПДВ-а) потписан је 23. априла између представника Хрватских путева (ХЦ) и кинеског конзорција "China Road and Bridge Corporatioн", а 85 одсто прихватљивих трошкова финансира се из ЕУ средстава.

Изградња Пељешког моста је први од укупно четири фазе пројекта повезаности с јужном Далмацијом.

Остале фазе односе се на изградњу приступних путева, при чему трећу и четврту фазу чини изградња обилазнице, која укључује и изградњу моста Стон.