latinica  ћирилица
10/01/2019 |  17:06 ⇒ 20:43 | Аутор: РТРС

Слиједи серијска производња теренског оклопног возила "Деспот"

Теренско оклопно возило, "Деспот" произведено у Техничком ремонту Братунац, које је јуче први пут представљено на прослави 27. рођендана Републике Српске, изазвало је велику пажњу.

Има вишенамјенску употребу у полицијским, војним, противтерористичким операцијама. Из компаније "Технички ремонт" најављују, да ће након пробне фазе, услиједити и серијска производња.

"Деспот" је резултат вишегодишњег труда тима ремонтових инжењера, механичара, планера и конструктора. Људи који су радили на њему кажу да је са правом понио епитет поноса Републике Српске. 

"Желимо да направимо  јако модерно возило. Надам се да ће ући врло брзо у серијску производеу и бити број један на свјетском тржишту", рекао је дипломирани инжењер машинства Стефан Николић.

"Возило у суштини чини мотор јачине до 240 киловата упарен са шестостепеним аутоматским мјењачем и двобрзински разводник погона. Возило је 4х4 конфигурације. Максимална носивост ће бити до 14 тона", навео је конструктор Саша Голијанин.

Произведен у Братунцу, након јучерашње промоције током обиљежавања Дана Републике Српске, ДЕСПОТ је нашао мјесто у центру пажње јавности.

"Бравари, механичари, сви су дали максимални дио себе да би се представили сад 9. јануара", изјавио је шеф Развојног тима "Техничког ремонта Братунац" Томо Бишевић.

Власник фирме истиче да ће "Деспот" бити атракција и на међународном сајму војне индустрије 17 . фебруара у Абу Дабију. Ово возило, додаје, с поносом ће представљати Републику Српску.

"Ово је само један у низу производа", каже власник "Техничког ремонта" Братунац Славенко Ристић.

 Осим "Деспота" у Ремонту увелико раде на промоцији и изради нових производа. Јавности су већ представљени пиштољ тзв. "Вампир" и Машина за деминирање.