latinica  ћирилица
10/01/2019 |  18:39 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Буџет за аграр увећан за 11 милиона марака

Аграрни буџет Српске у овој години износи 71 милион марака.

 Ове године, буџет за пољопривреду већи је за 11 милиона. На који начин ће та средства бити распоређена, биће познато наредних дана, када се очуекују разговори са ресорним министром. Пољопривредници већ имају спремне захтјеве, за веће подстицаје и корекције Правилника.

Произвођачи млијека неће тражити велике промјене у Правилнику о подстицајима. Задовољни су премијом од 30 ф по литри млијека, али ће захтијевати да се повећа подстицај за приплодне јунице са досадашњих 250 на 1000 марака, чиме ће се, кажу, унаприједити сточарска производња.

"Фармери треба да производе домаће јунице како не би смо ишли да увозимо и увозимо болест и шкарт из других држава. Ако ми будемо производили приплодне јунице у идућој години ћемо имати више грла", рекао је Остоја Николић из Удружења произвођача млијека и узгајивача говеда Републике Српске.

Узгајивачи свиња очекују веће подстицаје по товљеној свињи како би се изјадначили са узгајивачима у Федерацији и Брчком гдје су подстицаји 60 и 70 марака, а захтијеваће, кажу, равномјернију расподјелу и укидање лимита.

"Нереално је да једна производња има ограничења, као што је свињогојство, тов бикова, а производња млијека и нека друга производња нема лимите. Ако имамо ми, да се уведе и њима одређени лимит, или да се укине свим произвођачима", сматра Слободан Петрић из Удружења узгајивача свиња Републике Српске

Незадовољни су воћари. Сметају им произвођачи млијека за које се неколико година уназад издваја 60% аграрног буџета. Траже корекцију у расподјели и дефинисан буџет за воћарство.

"Када је у питању премија за произведено и предато воће, и капитална улагања, то би било негдје од осам до десет милиона. За воћаре то је сасвим довољно", изјавио је предсједник Удружења воћара Републике Српске Драгоја Дојчиновић.

И повртари очекују више средстава за подстицај производње, али и боље услове откупа.

"Нама требају искључиво линије за сортирање и паковање поврћа које би биле на пунктовима - Јања, Црњелово и Трњаци. Тако да би смо затворили цијело подручје у смислу откупа и организовања откупа поврћа", додао је потпредсједник Удружења повртара Републике Српске Раде Јовичевић.

Све гране производње имаће једнаке услове, повлаштених неће бити, а подстицаји могу бити само већи него прошле године , поручују из ресорног министарства.

"Нагласак у овој години биће на транспарентности кориштења средстава и на нивелисању нивоа подршке по гранама производње са нагласком на повећање средстава за развојне мјере подршке као што су капиталне инвестиције", каже савјетница министра пољопривреде Гордана Роквић.

Никаквих драстичних промјена неће бити у новом Правилнику у односу на аграрну политику коју министарство проводи посљедњих година, каже Роквићева. Расподјелу средстава договориће са пољопривредницима.