latinica  ћирилица
10/01/2019 |  19:03 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Собрање засједа о измјенама Устава

Сједница Македонског парламента, на којој би требало да буду усвојене измјене Устава о промјени имена те државе, одгођена је за сутра.

Албанска странка БЕСА тражи да буде избачен појам "македонско држављанство". Преговори се настављају вечерас. Буде ли удовољено Албанцима, премијер Зоран Заев изгубиће подршку осам посланика опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, које је раније придобио за промјену имена Македоније. Пред Собрањем - демонстрације.

Једну албанску партију Зоран Заев придобио је тако што је прихватио да се у Устав унесе да Македонија граничи са пет држава међу којима и самопроглашеним Косовом. Са лидером Алијансе Албанаца, Зијадином Селом, Заев је договорио и да у преамбули Устава пише грађани "Сјеверне Македоније" а не Македонци и остали. Међутим, то није довољно за албанску партију Беса која хоће да се у пасошима додаје албанска националност.

"Суштина протвиљења Бесе је да садашања формулација оставља утисак да ће Албанци, Турци, Срби, Власи, Роми и сви остали у земљи бити Македонци. Свакако да је држављанство македонско и тако ће остати. Нема дилеме о томе. Радимо на проналажењу рјешења за техничке формулације да би сви били Македонци као грађани Републике Северне Македоније, а ипак Албанци и друге етничке заједнице да не буду Македонци у етничком смислу", објаснио је Заев.

Заев нема потребну двотрећинску већину без обе албанске партије, али и осам посланика опозиције које је раније придобио да гласају за промјену Устава. У току су преговори како би се нашла прихватљива формулација за све.

"Па можда постоји опција да пише грађани Републике Македоније, па етницитет, а за Макеоднце, па Македонци", рекао је политички аналитичар Петар Арсовски.

За то вријеме, остатак опозиционе ВМРО-ДПМНЕ, се противи било каквим измјенама Устава и протествују заједно са још неколико група грађана и удружења.

"Данас је завршни чин срамотног процеса у који Републику Македонију гурају премијер Зоран Заев и владајућа већина. Промјена Устава није добила подршку на референдуму, али они спроводе тај процес користећи судске и тужилачке механизме за уцјену народних посланика. Остаје да се каже да име не мијењају грађани већ 80 посланика које су придобили уцјенама и пријетњама", истакао је лидер ВМРО-ДПМНЕ Христијан Мицкоски.

Чињеница јесте да је подршку промјени устава пружило осам посланика опозиције који су на дан гласања пуштени из кућног притвора и против којих су се тада водили поступци за упад у Собрање. С друге стране, аналитичари су увјерени да ће Заев са Албанцима направити договор, јер сматрају да је њихово противљење само прикупљање поена пред изборе.