latinica  ћирилица
11/01/2019 |  08:05 | Аутор: СРНА

Опрез - клизави и засњежени коловози

Већина путева у Републици Српској је проходна, у нижим предјелима коловози су мјестимично влажни и клизави, док су у вишим и преко превоја засњежени, а има и поледице, саопштено је из Ауто-мото савеза Српске.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Посебан опрез неопходан је на дионицама Власеница-Хан Пијесак, преко Хан Погледа, Гацко-Тјентиште, преко превоја Чемерно, Сарајево-Рогатица, преко Романије и на дионици пута Трново-Фоча, преко Рогоја, гдје је обавезна употреба ланаца за теретна возила са приколицом и шлепере, као и на ширем подручју Кнежева и Мркоњић Града.

У Федерацији БиХ коловози су мјестимично залеђени и клизави.

На магистралном путу Олово-Ступари обустављен је саобраћај за камионе са приколицом и шлепере.

Јак вјетар мјестимично ствара сњежне наносе на путевима Шуица-Ливно-Каменско, Рипач-Врточе и Казанци-Грахово-Ресановци, као и на ширем подручју Посушја.

Успорено се саобраћа на путевима Бугојно-Нови Травник, Бугојно-Купрес-Шујица, Травник-Доњи Вакуф, Бихаћ-Кључ, Ливно-Дрвар-Петровац, Ливно-Гламоч-Млиништа.

На дионицама које пролазе кроз усјеке и поред камених косина повећана је опасност од одрона камења и земље на коловоз.

Режим одвијања саобраћаја до 30. априла измијењен је на ауто-путу Градишка-Бањалука, због изградње наплатне станице "Чатрња".

У току су радови на изградњи и провођењу привременог система наплате путарине на ауто-путу "9. јануар", Бањалука-Добој, на петљи Маховљани, због чега је на овом локалитету измијењен режим одвијања саобраћаја.

Због оштећења надвожњака, код НИС петрол пумпе у Трну, саобраћај се на дионици магистралног пута Приједорска петља-Клашнице и преко надвожњака одвија једном траком, док теретна возила преко надвожњака не саобраћају.

Режим у одвијању саобраћаја измијењен је и на дионици магистралног пута Челинац-Котор Варош, због изградње моста преко ријеке Врбање у Челинцу.

Због радова на магистралном путу Карановац-Црна Ријека, дионица Крупа на Врбасу-Бочац, од 7.00 до 17.00 часова радним данима на снази су обуставе саобраћаја до десетак минута, и саобраћај се пропушта наизмјенично једном траком.

На дионици магистралног пута Брод на Дрини-Шћепан Поље забрањен је саобраћај за сва возила чија укупна маса прелази 16 тона.

На дионици магистралног пута Сарајево-Фоча, на локалитету Сијерачке стијене, саобраћа се успорено због санације клизишта.

Због активираних клизишта, једном траком, наизмјенично саобраћа се на регионалним путевима Карановац-Кнежево, у мјесту Љубачево, Укрина-Горња Вијака и Лопаре /Мачковац/-Челић.

У Бањалуци је, због изградње кружне раскрснице, измијењен режим саобраћаја на дионици магистралног пута Бањалука /пијаца/-Бањалука /Ребровац/, односно код раскрсница Булевара српске војске, Булевара војводе Петра Бојовића и Улице олимпијских побједника.

У Бањалуци је саобраћај забрањен свим возилима у Улици Гаврила Принципа, на дијелу од Зеленог моста до Улице Милоша Обилића, свим возилима преко Зеленог моста, свим возилима, осим возилима станара, у Улици Бранка Мораче, на дијелу од Зеленог моста до Козарске улице.

На магистралном путу Шуица-Ливно, преко планинског превоја Борова Глава, учестали су изласци дивљих коња на коловоз, посебно у јутарњим и вечерњим часовима.

На граничним прелазима у БиХ јутрос нема дужих задржавања.

Због лоших временских услова за вожњу у Хрватској, на граничном прелазу Изачић забрањено је саобраћање за теретна возила са приколицом и шлепере.

Због радова у Хрватској, и даље је обустављен саобраћај на граничном прелазу Нови Град-Двор.