latinica  ћирилица
11/01/2019 |  09:33 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Хан Пијесак: Ванредно због снијега, Зворник: Oтежано одвијање саобраћаја (ФОТО)

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић данас је прогласио ванредну ситуацију у овој локалној заједници због елементарне непогоде настале усљед обилних сњежних падавина, саопштено је из Републичке управе Цивилне заштите.

 "На Хан Пијеску постоји проблем нестанка електричне енергије у дијелу општине, гдје је извориште воде, као и недостатка воде и непроходиних локалних путева", истиче се у саопштењу.

Надлежне службе настоје да успоставе несметану испоруку струје и очисте путеве.

Хан Пијесак (Фото: hanpijesak.org)

У саопштењу се додаје да Цивилна заштита Републике Српске прати ситуацију и да за сада људски животи и материјална добра нису угрожени. 

Хан Пијесак (Фото: hanpijesak.org)

Зворник: Oтежано одвијање саобраћаја на свим дионицама

Сви магистрални и регионални путеви на подручју регије Бирач су проходни, али је одвијање саобраћаја отежано на свим дионицама, посебно на превојима Хан поглед, Црни врх, те на дијеловима пута Шековићи-Каштељ и Милићи-Скелани, саопштено је данас из предузећа "Зворникпутеви".

На превоју Хан поглед висина снијега је око 80 центиметара, на коловозу има угаженог снијега од два до три центиметра, без леда, а температура ваздуха износи минус пет степени Целзијусових.

Зворник (Фото: Срна)

На регионалном путу Шековићи-Каштељ снијег је достигао 90 центиметара, а на магистралном путу Зворник-Тузла преко Црног Врха око 40.

На дијелу регионалног пута од Милића до Скелана, граница према Србији, висина снијега је и до 80 центиметара, а на коловозу је угажен.

Зворник (Фото: Срна)

Екипе "Зворникпутева", чији се пунктови за одржавање магистралних и регионалних путних праваца у зимским условима налазе на превоју Хан поглед, у Каракају и Братунцу, раде на чишћењу снијега и посипању коловоза.

Из предузећа упозоравају возаче да су на појединим дионицама могући и одрони.

Соколац: Сњежни наноси и до 1,5 метар

Начелник општине Соколац Милован Бјелица рекао је  да на подручју ове општине све функционише - превоз, електро и водоснабдијевање, иако снијег данима пада, па сњежни наноси мјестимично достижу 1,5 метар.

Бјелица је истакао да је механизација предузећа "Романијапутеви" стално на терену и од првих већих сњежних падавина ради заједно са неколико подизвођача.

"У појединим селима, на вишим подручјима општине висина снијега је и до 50 центиметара, а јак вјетар ствара сњежне наносе и до 1,5 метар што отежава чишћење путева. За сада се успјешно боримо са свим тешкоћама", истиче Бјелица.

Соколац (Срна)

Бјелица тврди да екипе за одржавање путева редовно чисте снијег до кућа пацијената који одлазе на дијализу.

Он је подсјетио да је 9. јануара ове године на Сокоцу измјерена температура од минус 20 степени Целзијусових, те да су протеклих десет дана били "ледени дани".

У соколачкој Радној јединици "Електродистрибуције" потврдили су да је било прекида у електоснабдијевању и да су сви кварови поправљени, осим на дијелу према репетитору на Шехбеском граду, који је у функцији захваљујући резервном напајању.

Фоча: Казне за нечишћење снијега

На подручју општине Фоча висина снијега је од 30 центиметара, у самом граду, до 70 центиметара у вишим предјелима, а локална управа ангажовала је сву расположиву механизацију за чишћење саобраћајница.

Из општине су упозорили све установе, предузећа, власнике трговинских и угоститељских објеката, предузетнике, станаре у зградама и кућама да су дужни чистити снијег испред својих улаза, те да су, према новој одлуци о комуналном реду, казне за оне који не очисте снијег много ригорозније.

Фоча (Фото: Срна)

Из општинског Одјељења за инспекције најављено је да ће комунална полиција и општинска инспекција појачано контролисати и обилазити радње и издавати прекршајне налоге за све који не очисте снијег.

Мјесним заједницама и за викенд ће бити доступни телефони у општини на које ће моћи да пријављују евентуалне хитне случајеве који би захтијевали ангажовање механизације за чишћење снијега.