latinica  ћирилица
11/01/2019 |  10:53 ⇒ 13:42 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Бањалучки Мешихат преузео први муџахедин међу хоџама

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић рекао је да је у Републици Српској потпуно непримијећено протекао долазак Нусрета Авдибеговића на чело бањалучког Мешихата, будући да је ријеч о човјеку који је током рата у БиХ дочекао првог муџахедина - Махмуда Абу Абдула Азиза ел Мунтесиба, познатијег као Барбароса.
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија) -
Џевад Галијашевић (фото: Синиша Пашалић/РАС Србија)

"У потпуној тишини и незапажено прије десет дана протекао је долазак првог муџахедина међу хоџама Нусрета Авдибеговића на чело бањалучког Мешихата умјесто Османа Козлића", рекао је Галијашевић.

Галијашевић тврди да је Авдибеговић током рата у БиХ дочекао првог команданта муџахедина Абдел Азиза Барбаросу, те био његов вјерни пратилац и преводилац.

Шејх, што је титула духовног вође у исламу, Абу Абдул Азиз из Саудијске Арабије оснивач је одреда "Ел муџахедин" из састава Трећег корпуса такозване Армије БиХ.

За злочине над Србима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године за које су одговорни припадници одреда "Ел муџахедин" тренутно се пред Судом БиХ суди команданту Трећег корупса такозване Армије БиХ генералу Сакибу Махмуљину.

Према оптужници, припадници одреда "Ел муџахедин" су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 заробљена српска цивила и војника.

Шејх Абу Абдул Азиз ухапшен је у Саудијској Арабији због убиства 19 америчких војника у терористичком нападу на војну базу у Дахрану јуна 1996. године.

По изласку из затвора, наводно, Барбароса је уточиште пронашао у Авганистану, да би се послије тога вратио у Саудијску Арабију, гдје је поново ухапшен.