latinica  ћирилица
11/01/2019 |  11:39 ⇒ 14:18 | Аутор: СРНА

Обиљежено 26 година од погибије 56 бораца Новоградске бригаде

Парастосима, полагањем вијенаца и прислуживањем свијећа данас је обиљежено 26 година од погибије 56 бораца Четвртог батаљона Новоградске бригаде које су на ратишту Сува Међа убили припадници Петог корпуса такозване Армије БиХ.

Након парастоса у Храму Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду, делегације општине, Борачке организације, Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила обишле су мјесна гробља у Чађавици и Пољавницама.

Начелник општине Мирослав Дрљача, предсједник Скупштине општине Мирко Згоњанин, предсједник општинске Борачке организације Маринко Гачић и предсједник општинске Организације породица погинулих и заробљених бораца Марија Лајшић положили су вијенац код заједничке гробнице шест погинулих бораца у Чађавици.

Дрљача је рекао да жртва погинулих бораца Војске Републике Српске никад не смије да буде заборављена.

"Њихова жртва није била узалудна, јер смо одбранили Републику Српску, једини гарант опстанка српског народа. Заиста је нејасно зашто смо и послије 27 година толико предмет мржње, зашто смета Републике Српска и 9. јануар. Зашто смета застава која нас обиљежава кад смо пуноправни народ у БиХ?", рекао је Дрљача.

Он је додао да се од распада бивше државе до данас не уважава политичка воља српског народа, што није случај са другим народима на овим просторима.

"Гробови нас опомињу да не смијемо заборавити жртве. Наша сјећања морају да буду јака како би потомцима пренијели истину о несрећним дешавањима деведесетих година прошлог вијека и о протеклим ратовима", нагласио је Дрљача.

Предсједник општинске Борачке организације Маринко Гачић рекао је да је 11. јануар 1993. године био најнесрећнији датум Новоградске бригаде.

"У мучком нападу 505. бригаде погинуло је 56 бораца наше бригаде и три цивила. Након напада на линију на којој је наша војска само чувала положај и штитила свој народ, били смо присиљени на повлачење. Положај је враћен у контраофанзиву након десет дана", рекао је Гачић.

Парастос је служен и у капели Светог великомученика Прокопија на мјесном гробљу у Пољавницама гдје је сахрањено пет бораца страдалих 11. јануара 1993. године.

Вијенац код спомен-плоче за 21 погинулог и три страдала борца, те четири цивилне жртве из овог мјеста положио је замјеник начелника општине Бојан Лукач.

Датум страдања припадника Четвртог батаљона Новоградске бригаде општина Нови Град је 2010. године уврстила у календар значајних датума.