latinica  ћирилица
11/01/2019 |  12:24 | Аутор: СРНА

Галијашевић: Параџемати данас још јачи

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић изјавио је Срни да су параџемати у БиХ данас јачи него раније и да и даље мобилишу људе јер не постоје мјере вјерских ни државних институција које би показале намјеру укидања тих паралелних џемата.
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd) -
Џевад Галијашевић (фото: Medija Centar Beograd)

"Параџемати служе за прикривање повратника са сиријског ратишта. Очигледно је да поглавар Исламске заједнице у БиХ Хусеин Кавазовић није имао намјеру да укида параџемате, него је само тежио да имовину тих паралелних џемата стави под контролу Исламске заједнице", каже Галијашевић.

Он сматра да је тежња Кавазовића била само да финансије параџемата, такозване вакуфе, стави под контролу, као и да Ријасет бира вјерске службенике који ће службовати у параџематима.

Према његовим ријечима, хоџе и не могу рјешавати то сложено безбједносно питање, које је било на чекању, све док постоји тренутна безбједносна констелација у Сарајеву и док год је Осман Мехмедагић Осмица на челу Обавјештајно-безбједносне агенције, а Драган Мектић на челу Министарства безбједности.

"Нису постојале никакве намјере да се то питање озбиљно третира. Реис је послао и Нусрета Авдибеговића на чело бањалучког Мешихата, иако је он током рата дочекао првог муџахедина у БиХ, шејха Абдел Азиза Барбаросу. То говори да се у Сарајеву није одустало од радикалних опција, да је Сарајево антиевропска касаба пуна мржње и да ће Репубилка Српска у наредном периоду имати посебно тешке политичке битке", рекао је Галијашевић.

Он је додао да у БиХ, према изјвештају Исламске заједнице, и даље дјелује 21 паралелни џемат који нису стављени у систем.

"Џемат је вјерска флоскула и не значи ништа. Међутим, ако говоримо о насељима и појединим нелегалним вјеским објектима, говоримо о најмање 100 насеља у којима дјелују незаконити и непријављени вјерски објекти у којима постоји заједница радикалних вјерника", рекао је Галијашевић.

Срна је јуче објавила да Кавазовић још није укинуо параџемате који се прије три године нису приклонили легалној Исламској заједници, због чега постоји сумња у његову стварну намјеру укидања илегалних џемата.

Иако је Кавазовић вехабијама у 64 параџемата дао рок до 1. марта 2016. године да се интегришу у Исламску заједницу, то се никада није десило.

У посједу Срне је и фотографија на којој се види Кавазовић у друштву једног од најтраженијих свјетских терориста Нусрета Имамовића у вехабијској заједници Горња Маоча у вријеме док је Кавазовић био главни муфтија у Сребренику, општини којој припада Горња Маоча.