latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:00 ⇒ 15:19 | Аутор: СРНА

Додик: Побољшати статус српских припадника Оружаних снага БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да ће се залагати за побољшање статуса српских припадника у Оружаним снагама БиХ јер од пет најважнијих функција у овим снагама и у Министарству одбране БиХ нема Србина, што мора бити промијењено.

"Уз овакву структуру Оружаних снага БиХ, српски народ се не осјећа сигурним. Борићемо се за наша права у складу са Дејтонским мировним споразумом", рекао је Додик на божићном пријему у касарни "Козара", који је организовао Трећи пјешадијски Република Српска пук Оружаних снага БиХ.

Оцијенио је да овај пук успјешно представља српски народ у Оружаним снагама БиХ.

"Међутим, нисмо задовољни положајем нашег народа у БиХ јер смо у много ствари били скрајнути", рекао је Додик.

Он је истакао да ће се борити за бољи статус овог пука у Оружаним снагама БиХ.

"Морамо истрајати у захтјевима да све наше буде видљиво и боље истакнуто. Послије укидања Војске Републке Српске дошло је вријеме да све сагледамо, односно видимо да ли наш народ ове снаге доживљава као своје, иако се са овом структуром, сигуран сам, српски народ не осјећа сигурно", рекао је Додик и поновио да Републике Српска жели и залаже се за партнерство и мир са свима.

Нагласио је да се жели изградити сигурност и слобода за свакога, те да ће свака политичка одлука ићи у том правцу.

Додик је поновио да ће Српска наставити да слави 9. јануар, као и све своје празнке, без обзира на било кога.

"За Дан Републике није било испољене мржње са наше стране, него је она, нажалост, испољена против нас, што довољно говори о свему", рекао је Додик и изразио задовољство што српски народ прославља своје празнике и значајне датуме без намјере да било кога повриједи.