latinica  ћирилица
11/01/2019 |  13:21 ⇒ 13:24 | Аутор: СРНА

Џумхур: Степен демократије у БиХ сваке године све нижи

Омбудсман за људска права БиХ Јасминка Џумхур оцијенила је данас да је степен демократије у БиХ сваке године све нижи.
Јасминка Џумхур - Фото: СРНА
Јасминка ЏумхурФото: СРНА

"Забрињава нас спорост у процесу доношења или измјена одређених закона, неадекватан одговор институција, проблем ефикасног приступа правди, те нејасне процедуре", рекла је Џумхурова у Бањалуци на традиционалном новогодишњем пријему за новинаре.

Омбудсман за људска права БиХ Љубинко Митровић рекао је да у погледу демократије ништа боља ситуација није ни у земљама окружења у Србији, Црној Гори, Хрватској, Македонији, те у Француској и неким другим европским земљама.

Митровић је истакао да се највећи број жалби грађана овој институцији односи на рад и поступање институција правосуђа у БиХ.

Говорећи о случају "Драгичевић", Митровић је навео да је став те институције да надлежни органи, прије свега Тужилаштво и полиција, морају ставити тачку на овај предмет и казати шта се догодило у случају трагично настрадалог Давида Драгичевића.

"Ово је један од предмета који нас забрињава. Надлежни органи треба да заврше овај предмет и да кажу шта је истина и шта су нашли", истакао је Митровић.

Он је додао да Омбудсман за људска права БиХ осуђује сваки напад на новинаре од било кога.

Омбудсман за људска права БиХ Нивес Јукић рекла је да та институција и даље у раду има око 5.000 предмета, јер се предмети понављају.

Јукићева је додала да је у 2018. години Омбудсман имао више од 3.000 нових предмета, док се највећи број предмета односи на дужину трајања поступака, посебно судских и управних поступака.