latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:28 ⇒ 18:12 | Аутор: РТРС

Годишњица страдања бораца Новоградске бригаде

У Новом Граду је обиљежена 26. годишњица страдања 56 бораца Четвртог батаљона Новоградске бригаде Војске Републике Српске и троје цивила.

Убијени су у нападу припадника тзв. Армије БиХ, на Сувој Међи у Бањанима.

Једини задатак Новоградске бригаде био је одбрана граница Републике Српске и њених грађана. Међутим, нашли су се на мети јединица Петог корпуса такозване Армије БиХ.

У нападу муслиманских снага Милутин Умићевић, изгубио је сина.

- То се не може заборавити. Ми смо 38 дана ходали док смо их нашли, каже Милутин.

На данашњи дан 1993. године за само четири сата мучки је убијено 56 војника Новоградске бригаде. Непријатељске снаге нису поштедјеле ни цивиле – троје их је убијено.

- Јединице Петог корпуса, тачније 505. бужимска бригада мучки је напала Новоградску бригаду која ее само чувала положај и штитила српски народ, појашњава Маринко Гачић, предсједник Борачке организације Новог Града.

- Тежимо да се њихова жртва никад не заборави, јер историјска дешавања се понављају уколико нема историјског памћења, нагласуи је Миросав Дрљача, начелник општине Нови Град. 

У цркви Светих апостола Петра и Павла у Новом Граду служен је парастос, а вијенци су положени на споменике страдалим, у селима Пољавнице и Чађавица.