latinica  ћирилица
11/01/2019 |  15:39 ⇒ 18:14 | Аутор: РТРС

Вишеград: Свечана академија поводом Дана Републике

Дан Републике Српске - 9. јануар обиљежен је данас у Вишеграду полагањем цвијећа на централни споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату, те свечаном академијом у Дому културе.

Републички педагошки завод традиционално Дан Републике обиљежава манифестацијом у којој учествују ученици основних и средњих школа. На конкурс су приспјела 1.772 ликовна и 632 литерарна рада ученика основних и средњих школа из цијеле Српске. Међу награђенима су су и Настасија Пухало из Вишеграда и Димитрије Керић из Теслића

"Својим радом сам жељела послати поруку љубави, вјере и наде. Мој рад има пет цјелина ћуприја - истрајност и издржљивост, човјек са гуслама-насљеђе, Херцеговачка Грачаница-вјера, војник представља храброст, док дрво представља живот", каже Настасја.

Димитрије Керић је у свом ликовном раду представио рибу.

"Зашто риба? Па зато што код нас у Теслићу има Бања Врућица која је позната по ријеци, а и кроз Теслић јпротиче ријека Усора па сам мислио помоћу те рибе да дочарам ријеку у нашем граду", прича Димитрије.

Ова манифестација убраја се међу најзначајније којима се обиљежава рођендан Српске. Ове године је учествовало преко 150 основних и средњих школа и преко 2.500 ученика. "Сваке године одзив на овај конкурс је све већи и већи и то је доказ да је заинтересованост велика", истиче директор Педагошког завода Предраг Дамјановић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је обиљежавање Дана Републике од изузетног значаја за све грађане и борце, који се славећи овај дан осјећају часно и поносно.

"У Вишеграду имамо част и задовољство да организујемо другу по важности манифестацију посвећену Дану Републике. Надамо се да ћемо оваквих манифестација имати и у наредном периоду", истакао је Ђуревић.

У Вишеграду, који је овогодишњи домаћин манифестације, положени су вијенци на споменик браниоцима Републике Српске. Одржана је и свечана академија на којој су најуспјешнијим учесницима Конкурса Републици Српској за рођендан уручене награде.