latinica  ћирилица
11/01/2019 |  16:12 | Аутор: СРНА

Потврђена оптужница против Драгољуба Кунарца

Суд БиХ потврдио је оптужницу против припадника ВРС Драгољуба Кунарца за злочин на подручју Фоче почињен 1992. године, након чега ће одлучити да ли ће предмет бити пребачен у Њемачку или ће бити затражено суђење пред домаћим правосуђем.
Суд БиХ - Фото: РТРС
Суд БиХФото: РТРС

"Суд БиХ је у предмету `Кунарац` донио одлуку о оптужници Тужилаштва БиХ подигнутој 5. децембра 2018. године. Одлука Суда је достављена странци и браниоцу, а јавност ће о њој бити благовремено информисана саопштењем Суда БиХ, након што одлуку приме странка и бранилац", саопштено је из Суда БиХ.

Драгољуб Кунарац звани "Жага" и "Драган" налази се у Њемачкој на издржавању затворске казне по пресуди Хашког трибунала, а Тужилаштво БиХ га је по три тачке оптужнице оптужило за злочин против човјечности.

Кунарац је у Хагу 2002. године осуђен на 28 година затвора за више силовања, те за држање у ропству двије жене, преноси Бирн.

Тужилаштво БиХ терети га да је, у својству командира специјалне јединице ВРС, заједно са другим припадницима ове јединице, 27. и 28. јула 1992. године из села и заселака Кобиља Раван, Луке и Фаловићи -Подпеће, учествовао у убиствима, мучењу и депортовању бошњачких цивила, наводи се у оптужници.

Почетком фебруара 2017. године предсједник Хашког трибунала Теодор Мерон одбио је молбу за пријевремено пуштање Кунарца на слободу.