latinica  ћирилица
11/01/2019 |  16:13 ⇒ 12/01/2019 | 10:12 | Аутор: РТРС

Вишковић у Београду: Српска и Србија крећу у градњу ХЕ на Дрини

Република Српска и Србија крећу у градњу хидроелектрана на Дрини, договорили су у Београду предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, предсједник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић је са предсједником Србије Александром Вучићем договорио изградњу двије хидроелектране на Дрини, Фоча и Паунци, које ће градити двије електорпривреде. Одлука ће бити донесена на сједници двије Владе у фебруару.

Република Српска је јуче упутила јавни позив за изградњу ХЕ Дабар, а до краја мјесеца и за Вук Бијела. Предсједник Вучић је, каже Вишковић, прихватио да се Србија преко својих предузећа појави на тим тендерима, а њему ће, каже, бити и више него задовољство да Србија добије тај посао. Са грађевинском сезоном почиње изградња пута од Кузмина према Рачи и моста на ријеци Сави, поручила је примјерка Ана Брнабић, док је Вишковић затражио да се постојећи гранични прелаз, који је релативно нов, укомпонује у тај ауотпут.

"То треба да буде заједнички прелаз Српске и Србије. Чак је и предсједник вучић је у једном моменту изразио спремност да се Србија укључи и помогне Републици Српској дијелом у изградњи и аутопута од Раче према Бијељини. Ми ћемо свакако ових дана водити преговоре, тражити кредиторе, тражити извођаче да кренемо у наставак изградње аутопута од Добоја до Бијељине, да у наредних пар година повежемо Бањалуку и Београд аутопутем", истакао је Вишковић.

Вучић је у саопштењу пожелио много успјеха премијеру Српске и навео да ће Србија, као искрен партнер, увијек бити снажан ослонац Српској.

"Србија ће увијек, уз поштовање Дејтонског споразума, помагати различите инфраструктурне и друге пројекте у Републици Српској, као и заједнички рад на његовању наших културних и духовних веза".

Вишковић је нагласио да је данас већи оптимиста него јуче.

"Када сам чуо шта је све Србија спремна да помогне Српкој и српском народу, на неки начин и моја позиција олакшана и сада неке дилеме које сам имао јуче данас су отклоњене. Сада видим да имам искреног пријатеља који спреман да помогне у сваком моменту и погледу", истакао је Вишковић.

На састанку у Београду разговарано је и о аутопуту од Руме према Шапцу, који се поклапа са пројектима Републике Српске за пут од Бијељине који би у перспкетиви ишао и до Требиња, а којим би и Јахорину приближили туристима у Србији.